Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Το κάστρο του Παλαμηδίου στο Ναύπλιο

Ως γνήσιος Βορειοελλαδίτης, διατηρούσα μέχρι πριν λίγα χρόνια με την γη του Πέλοπα μια σχέση καθαρά αναγνωστική: ότι ήξερα για τον υπέροχο βράχο της Πελοποννήσου ήταν μέσα από γραπτά αρχαίων αλλά και νεώτερων συγγραφέων. Κάτι η απόσταση, κάτι η έλξη των βόρειων τμημάτων της χώρας, με κρατούσαν μακριά από τον Μοριά. Όλα αυτά μέχρι το φθινόπωρο του 2009 οπότε και αποφάσισα να ξεκινήσω τις εξορμήσεις μου κάτω από το "αυλάκι" για να διαπιστώσω με τα ίδια μου τα μάτια την ομορφιά της Πελοποννήσου.

Υπήρχε άραγε καταλληλότερος προορισμός για την έναρξη αυτής της εξερεύνησης από την πόλη του Ναυπλίου; Δυο ώρες και κάτι από την πρωτεύουσα, με τον μύθο να τυλίγει το όνομα της, το πάλαι ποτέ εκτελεστικό κέντρο της χώρας μας φάνταζε ιδανικός προορισμός.

Είχα ακούσει πολλά για την ομορφιά του Ναυπλίου. Όλα ήταν ψέμματα... Το Ναύπλιο είναι ομορφότερο από οποιαδήποτε φήμη κυκλοφορεί γύρω από το όνομά του. Χρειάζεται να το επισκεφθείτε για να νιώσετε στο κορμί σας την ανατριχίλα που προκαλεί η θέα από το κάστρο του Παλαμηδίου.

Το κάστρο του Παλαμηδίου που είναι το χρυσό πετράδι πάνω στο στέμμα της πρωτεύουσας της Αργολίδας. Πριν συνεχίσουμε με τις προσωπικές εντυπώσεις, ας δούμε μερικά ιστορικά στοιχεία:

Ιστορικά στοιχεία

Το φρούριο του Παλαμηδίου κατασκευάστηκε από του Ενετούς. Η πλήρης οχύρωση και επάνδρωσή του ολοκληρώθηκε το 1687 κατά την διάρκεια της β΄ ενετική κυριαρχίας (1686-1715). Πρόκειται για ένα τυπικό ενετικό κάστρο, χτισμένο σε ρυθμό μπαρόκ με βάσει τα σχέδια των μηχανικών Giaxich και Lasalle. Το κάστρο παρέμεινε στα χέρια των Ενετών μέχρι το 1715 οπότε και το κατέλαβαν οι Τούρκοι. Οι Οθωμανοί Τούρκοι διατήρησαν την κατοχή του κάστρου μέχρι το 1822 οπότε και πέρασε στα χέρια των επαναστατημένων Ελλήνων. Στις 29 Νοεμβρίου 1822 ο Στάικος Σταικόπουλος μαζί με 300 περίπου άνδρες επιχείρησε επιτυχημένη έφοδο στο φρούριο. Οι ενισχύσεις του Κολοκοτρώνη ανάγκασαν τους Τούρκους να παραδοθούν. Από τότε το φρούριο ανήκει σε ελληνικά χέρια και η 30η Νοεμβρίου γιορτάζετε από τους Ναυπλιώτες ως η μέρα της αλώσεως.

Το Παλαμήδι χρησιμοποιήθηκε κατά τα χρόνια του Όθωνα ως φυλακή και εκεί πέρα φυλακίστηκε και ο μεγάλος Έλληνας επαναστάτης, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης μαζί με τον σύντροφο Δημήτριο Πλαπούτα για έντεκα ολόκληρους μήνες μέχρι ο εγκάθετος Γερμανός μονάρχης να τους απονείμει χάρη.

Το Παλαμήδι διαθέτει οχτώ προμαχώνες οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με τον αυλόγυρο. Οι προμαχώνες είχαν βενετσιάνικα ονόματα, μετά την άλωση όμως πήραν ονόματα αρχαιοελληνικά όπως Μιλτιάδης, Αχιλλέας, Θεμιστοκλής κτλ.

Συνοψίζοντας - προσωπικές εντυπώσεις

Το Παλαμήδι αποτελεί ένα από τα ομορφότερα κάστρα που έχω επισκεφτεί, ίσως μαζί με αυτό του Πλαταμώνα και είναι σίγουρα ένα από τα ομορφότερα σωζόμενα φρούρια στον ελλαδικό χώρο. Προσφέρεται ακόμα και για ρομαντικό περίπατο, αν έχετε βέβαια τα πνευμόνια να ανεβείτε τα 999 σκαλοπάτια τα οποία ανακατασκευάστηκαν την εποχή του Όθωνα. Η θέα από τα 200 και πλέον μέτρα του ύψους του, είναι μαγευτική. Από την μια η θάλασσα, από την άλλη το σύγχρονο Ναύπλιο και στην μέση οι λιθόστρωτοι δρόμοι του φρουρίου με τα παπούτσια των επισκεπτών να χτυπάνε πάνω τους και να παράγουν τέτοιους ήχους που σε κάνουν να πιστεύεις πως από κάποιον προμαχώνα θα πεταχτεί ο Κολοκοτρώνης και η παρέα του και θα μας καλέσουν και πάλι στον αγώνα.

Και μιας και ανέφερα το όνομα του μεγάλου επαναστάτη, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το μέρος όπου τον φυλάκισε ο μοναρχισμός. Μια τρύπα πραγματικά στην οποία δεν μπαίνει από πουθενά το φως του ήλιου. Είναι μια εξέχουσα ευκαιρία να διαπιστώσετε πόσο αχάριστο, ποταπό και αισχρό υπήρξε το νεοελληνικό κράτος προς τους ευεργέτες του, ήδη από τα γεννοφάσκια του.

Διαβάστε και άλλα άρθρα για το Παλαμήδι Ι,ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV, V, VI, VII
Φωτογραφίες από το Παλαμήδι Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, IV, V, VI, VII

Για το Παλαμήδι έχει γραφτεί το δημοτικό τραγούδι "Στ' Αναπλιού το Παλαμίδη". Παρακάτω παραθέτω εκτελέσεις του τραγουδιού από πέντε διαφορετικούς καλλιτέχνες: Φιλιώ Πυργάκη - Βασίλης Τερλέγκας - Θεόφιλος - Τάκης Καρνάβας - Κάβουρας Στάθης.

Οι στίχοι του τραγουδιού έχουν ως εξής:


Στ’  Αναπλιού  γεια  σας  λεβέντες  στ'  Αναπλιού  το  Παλαμήδι,
στ'  Αναπλιού  το  Παλαμήδι  ‘κεί  βροντάει  το  καριοφίλι.

------
Το  βροντάν  γεια  σας  λεβέντες  το  βροντάν’  οι  Μωραΐτες,
το  βροντάν’  οι  Μωραΐτες  κι  όλοι  οι  βαρυποινίτες.
------
Το  βροντάει  γεια  σας  λεβέντες  το  βροντάει  και  μια  γυναίκα,
το  βροντάει  και  μια  γυναίκα  η  καημένη  χρόνια  δέκα.
------
Το  βροντάει  γεια  σας  λεβέντες  το  βροντάει  και  μια  δασκάλα,
το  βροντάει  και  μια  δασκάλα  που  ‘ναι  άσπρη  σαν  το  γάλα


Βιβλιογραφία για το Παλαμήδι:
  • Κορινθία -Αργολίδα: Οδηγός Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων, Ευγενία Σπαθάρη, Εκδόσεις Έσπερος, Αθήνα, 2010
  • Παλαμήδι: Ιστορικός και αρχαιολογικός οδηγός, Ευγενία Σπαθάρη, Εκδόσεις Έσπερος, Αθήνα, 2000

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.