Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Το γλυπτό "Η Ελλάς τον Βύρωνα" στην Αθήνα

Στο ιστορικό κέντρο των Αθηνών, ελάχιστα μέτρα νοτίως του εθνικού κήπου και του Ζαππείου, βρίσκεται ένα άγαλμα χτισμένο στη μνήμη του Λόρδου Βύρωνα. Το άγαλμα κατασκευάστηκε το 1895 από τους καλλιτέχνες Chapu και Alexandre Falguiere όπως δηλώνει και η επιγραφή που βρίσκεται στη βάση του έργου "INVENIT CHAPU / SCULPSIT A. FALGUIERE". Το άγαλμα βρίσκεται πάνω σε μια βάση περίπου δυο μέτρων και παριστάνει την Ελλάδα ξυπόλυτη και γυμνόστηθη να στεφανώνει τον Λόρδο Βύρωνα, προφανώς ως ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης για την προσφορά του μεγάλου Άγγλου ποιητή στον αγώνα των Ελλήνων για απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό (1821).

Πρόκειται για ένα προσεγμένο μνημείο που βρίσκεται σε ανοιχτό χώρο, κατάφυτο από βλάστηση και γι' αυτό ακριβώς τον λόγο δεν μειώνεται η καλλιτεχνική του αξία όπως συμβαίνει με άλλα μνημεία των Αθηνών που βρίσκονται ανάμεσα σε τόνους τσιμέντου και πολυόροφες πολυκατοικίες. Είναι επίσης πολύ σημαντικό και από ιστορικής πλευράς μιας και ο Λόρδος Βύρωνας ήταν από τους ελάχιστους ξένους που πολέμησε με ανιδιοτέλεια και πάθος για την ελευθερία των Ελλήνων και όχι μόνο αφού το έργο του είναι μια γενναία κραυγή υπέρ της ελευθερίας όλων των λαών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικότερα. Το ελληνικό κράτος όφειλε να τιμήσει αυτόν τον μεγάλο υπέρμαχο της ελευθερίας και το συγκεκριμένο άγαλμα αποτελεί έναν πολύ εύστοχο τρόπο. Ένα μνημείο αντάξιο του Λόρδου Βύρωνα, ένα στολίδι που κοσμεί το ιστορικό κέντρο των Αθηνών.


Πως θα πάμε

Το άγαλμα του Βύρωνα βρίσκεται στο κέντρο των Αθηνών. Κατεβαίνουμε με το μετρό στη στάση Σύνταγμα (μπλε γραμμή) και διασχίζουμε την λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας με νότια κατεύθυνση. Περνάμε τον Εθνικό κήπο και το Ζάππειο. Το άγαλμα του Βύρωνα βρίσκετε στο αριστερό μας χέρι, στην διασταύρωση των λεωφόρων Βασιλίσσης Αμαλίας και Βασιλίσσης Όλγας.

Για το μνημείο διαβάστε Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, IV
Για τον Λόρδο Βύρωνα διαβάστε ΙΙΙΙΙΙΙV, V, VI
Φωτογραφίες από το γλυπτό εδώ
Προσωπογραφίες του Λόρδου Βύρωνα μπορείτε να δείτε εδώ
Δύο ντοκιμαντέρ για τον Λόρδο Βύρωνα από το αρχείο της Ε.Ρ.Τ.:
Ο Byron και η Ελλάδα
Λόρδος Βύρων (εκπομπή αντιθέσεις)

Βιβλιογραφία

  • Τα γλυπτα της Αθήνας: υπαίθρια γλυπτική 1834 - 2004, Αντωνοπούλου Ζετα, Εκδόσεις Ποταμός, Αθήνα, 2003

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.