Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Η προτομή του Παπαφλέσσα στον Χολαργό Αττικής

Ανατολικά του Δημαρχείου του Χολαργού, στους πρόποδες σχεδόν του Υμηττού βρίσκονται τρεις πλατείες οι οποίες προσπαθούν – μάταια όμως όπως δείχνει και το αποτέλεσμα – να σπάσουν την μονοτονία του τσιμέντου και των αυτοκινήτων που κυριαρχεί σε τούτο τον Δήμο που βρίσκεται ανατολικά των Αθηνών. Αυτές οι πλατείες είναι οι εξής: στα βόρεια η πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στο κέντρο η πλατεία Πλαστήρα όπου κυριαρχεί η επιβλητική Αγία Τριάδα και στο νότο η πλατεία Παπαφλέσσα. Θα δούμε καθεμιά από αυτές τις πλατείες ξεχωριστά μελετώντας τα γλυπτά που υπάρχουν σε αυτές.

Ξεκινάμε αντίστροφα από την παραπάνω παρουσίαση, με την πλατεία Παπαφλέσσα. Η ονομασία της βεβαίως προέρχεται από τον αγωνιστή του 1821, φιλικό, υπουργό εσωτερικών του κράτους και πεσόντα στην μάχη στο Μανιάκι υπό των στρατευμάτων του Ιμπραήμ, τον Γρηγόριο Δίκαιο Φλέσσα γνωστότερο και ως Παπαφλέσσα.

Η πλατεία είναι η μικρότερη από τις τρεις. Έχει ωστόσο αρκετό πράσινο – πολύτιμο για μια περιοχή όπως ο Χολαργός – το οποίο περιλαμβάνει χαμηλή αλλά και ψηλή βλάστηση και ένα μικροσκοπικό θεατράκι από τσιμέντο το οποίο περιλαμβάνει τρεις σειρές καθισμάτων. Είναι αρκετές όμως για να μαζεύονται τα παιδιά της γειτονιάς τα απογεύματα, να παίζουν με τα πατίνια τους και να συζητάνε πάνω σε αυτές τις θέσεις για τα ατελείωτα μελλοντικά τους όνειρα. Οι διαδρομές μέσα στην πλατεία γίνονται πάνω σε πέτρινα δρομάκια.

Η προτομή του Παπαφλέσσα βρίσκεται περίπου στο κέντρο της πλατείας. Την περίοδο που την επισκέφτηκα για πρώτη φορά και τράβηξα τις φωτογραφίες – αρχές Φεβρουαρίου 2011 – δυστυχώς η προτομή βρισκόταν σε άσχημη κατάσταση. Βαριά κακοποιημένη με σπρέι που χρωμάτιζαν την βάση της. Το μέγεθος της κακοποίησης που έχει υποστεί αυτό το έργο τέχνης φαίνεται καθαρά στις φωτογραφίες που παραθέτω.

Το μνημείο

Πρόκειται για μια μαρμάρινη προτομή η οποία παρουσιάζει τον Παπαφλέσσα με πυκνή μακριά γενειάδα. Φοράει καπέλο στο κεφάλι και την χαρακτηριστική γούνα την οποία πήρε ως λάφυρο μετά τη νίκη στα Δερβενάκια. Είναι ζωσμένος με ένα σπαθί και δυο πιστόλες στην μέση.  Στην βάση της προτομής αναγράφονται τα λόγια:

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣ
ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ
1788 -1825

Στην δεξιά πλαϊνή πλευρά της προτομής αναγράφονται κάποιες πληροφορίες σχετικά με τον φορέα χρηματοδότησης και το έτος τοποθέτησης:

ΕΓΕΝΕΤΟ ΔΑΠΑΝΑΙΣ
ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΝΩ ΧΟΛΑΡΓΟΥ
ΕΝ ΕΤΕΙ 1974 ΕΠΙ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΥ Γ. ΠΟΛΥΔΩΡΑ
ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ

Πληροφορούμαστε από αυτήν την αναγραφή ότι η προτομή τοποθετήθηκε το 1974 με δαπάνη του εξωραϊστικού και εκπολιτιστικού συλλόγου άνω Χολαργού.

Πως θα πάμε

Η πλατεία Παπαφλέσσα βρίσκεται στον Χολαργό. Χρησιμοποιώντας το αυτοκίνητο μας ανεβαίνουμε την οδό Μεσογείων και στρίβουμε δεξιά στην οδό Περικλέους.  Τερματίζοντας την Περικλέους στρίβουμε στο ύψος του Δημαρχείου στην οδό Ευριπίδου και από εκεί στην οδό Κωνσταντινουπόλεως. Στο τέρμα περίπου αυτής της οδού στρίβουμε δεξιά στην οδό Βελισάριου – δεν θυμάμαι αν είναι μονόδρομος – ή στην επόμενη και φτάνουμε στην πλατεία.

Δείτε φωτογραφίες από την προτομή εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.