Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Το Μνημείο Πεσόντων στον Χολαργό Αττικής

Ακριβώς απέναντι από το Δημαρχείο του Χολαργού βρίσκεται το άλσος της περιοχής. Ένα πάρκο μετρίου μεγέθους που όμως δίνει μια άλλη αίσθηση μέσα στους τόνους τσιμέντου που περιβάλλον την πόλη του  Χολαργού που κυριολεκτικά έχει βουλιάξει από τα  χιλιάδες αυτοκίνητα και τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα. Στην βορειοδυτική γωνιά αυτού του άλσους (για το οποίο θα γράψω εκτενώς σε μελλοντική ανάρτηση) βρίσκεται το μνημείο πεσόντων που έστησε Δημοτική Αρχή προς τιμήν των πεσόντων στις διάφορες μάχες ανα τους αιώνες, ένα είδος μνημείου αγνώστου στρατιώτη.

Πρόκειται για ένα κομψό μνημείο το οποίο όχι μόνο δεν προκαλεί με την αρχιτεκτονική του αλλά η απλότητα του το κάνει να ταιριάζει αρμονικά με το καταπράσινο περιβάλλον του άλσους που το περιτριγυρίζει.  Είναι φτιαγμένο εξ ‘ ολοκλήρου από πέτρα και μάρμαρο. Πέντε σκαλοπάτια μας οδηγούν στο κυρίως μνημείο: ένας τοίχος που αποτελείται από τέσσερα επίπεδα. Τα δυο ακριανά επίπεδα είναι το πιο χαμηλά και έχουν το ίδιο ύψος, το μεσαίο επίπεδο του τοίχου είναι ψηλότερο από τα δυο πλαϊνά και σε αυτό βρίσκεται εντοιχισμένο το τέταρτο και ψηλότερο επίπεδο το οποίο διαφέρει και χρωματικά από τα υπόλοιπα και πάνω στο οποίο βρίσκονται τα λόγια του Χολαργιώτη πολιτικού Περικλή:

ΑΝΔΡΩΝ ΕΠΙΦΑΝΩΝ
ΠΑΣΑ ΓΗ ΤΑΦΟΣ

(σε ελεύθερη μετάφραση «οι επιφανείς άνδρες έχουν για τάφο τους όλη την γη»)

Πάνω από αυτά τα λόγια βρίσκεται ένας χάλκινος θυρεός ο οποίος περιλαμβάνει στο κάτω μέρος του δυο δόρατα, ένα γιαταγάνι και ένα καρυοφύλλι χιαστί και ανάμεσα τους δάφνες ενώ στο πάνω μέρος του βρίσκεται μια αρχαία περικεφαλαία, ένα σπαθί και μια ασπίδα.

Συμπεριλαμβάνοντας αυτήν την πλειάδα των όπλων στον θυρεό ο καλλιτέχνης κάλυψε όλη την πολεμική ιστορία του ελληνισμού: τα δόρατα, η περικεφαλαία, το σπαθί και η ασπίδα ήταν όπλα τα οποία χρησιμοποιούνταν κατά τους αρχαίους και τους βυζαντινούς χρόνους ενώ το γιαταγάνι και το καρυοφύλλι όπλα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά τη νεότερη πολεμική μας ιστορία. Με αυτόν τον τρόπο ο καλλιτέχνης δείχνει ότι το μνημείο του αφορά όλους τους πεσόντες σε όλες τις εποχές και δεν εστιάζει μόνο σε μια συγκεκριμένη πολεμική περίοδο της ιστορίας του ελληνισμού.

Πως θα πάμε

Το μνημείο βρίσκεται απέναντι από το Δημαρχείο του Χολαργού, στο βορειοδυτικό άκρο του άλσους του δήμου. Για να φτάσουμε εκεί είτε χρησιμοποιούμε μετρό (στάση Χολαργός, μπλε γραμμή) και από εκεί παίρνουμε τα λεωφορεία που φτάνουν στο Δημαρχείο είτε με αυτοκίνητο ανηφορίζουμε την Μεσογείων και στρίβουμε δεξιά στην οδό Περικλέους που είναι ο κεντρικότερος δρόμος του Χολαργού. Στο τέλος αυτού του δρόμου συναντούμε το Δημαρχείο στο αριστερό μας χέρι. Το μνημείο βρίσκεται απέναντι. Σε καθημερινές μέρες αποφεύγουμε το αυτοκίνητο γιατί ο Χολαργός έχει τεράστιο πρόβλημα όσον αφορά το παρκάρισμα.

Δείτε φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.