Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Η προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Νέο Ηράκλειο Αττικής

Κατεβαίνοντας από τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο στο σταθμό του Νέου Ηρακλείου - μια στάση πριν το συγκρότημα των ολυμπιακών εγκαταστάσεων - ο επισκέπτης αντικρίζει μια από τις πιο όμορφες πλατείες της Αττικής. Μια πλατεία σχετικά μεγάλων διαστάσεων - για τα δεδομένα του πολεοδομικού συγκροτήματος των Αθηνών όπου οι ανοιχτοί χώροι και το πράσινο αποτελούν είδος πολυτελείας - στην οποία υπάρχει ένα υπαίθριο θεατράκι (ακριβώς δίπλα στις γραμμές του τραίνου), συντριβάνι και αρκετά δέντρα τα οποία προσφέρουν απλόχερα το οξυγόνο και την σκιά τους στους διαβάτες αλλά και στους θαμώνες των καφετεριών οι οποίες αφθονούν στην περιοχή. Πρόκειται για μια πλατεία γεμάτη ζωή και νεανικό σφρίγος.

Σε αυτήν την πλατεία  (η οποία όπως θα δούμε και παρακάτω ονομάζεται από τον Μάρτιο του 2010 πλατεία 25ης Μαρτίου - Θεόδωρος Κολοκοτρώνης) βρίσκεται η προτομή του Αρκάδα επαναστάτη Θεόδωρου Κολοκοτρώνη - μια από τις δεκάδες προτομές του μεγάλου αγωνιστή που υπάρχουν στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Το μνημείο

Πρόκειται για μια μαρμάρινη προτομή η οποία είναι τοποθετημένη πάνω σε ένα βάθρο ύψους περίπου 1.5 μέτρων το οποίο βάθρο με την σειρά του είναι τοποθετημένο πάνω σε μια μεγάλη τετράγωνη βάση η οποία λειτουργεί ως περίβολος της προτομής. Ένα μικρό μαρμάρινο σκαλοπάτι οδηγεί στην βάση της προτομής.

Ο Κολοκοτρώνης παρουσιάζεται με παχύ μουστάκι, μακριά χαίτη και με δυο πιστόλες ζωσμένες στην μέση του. Στην μπροστινή όψη του βάθρου αναγράφονται τα λόγια:

Ο ΘΕΟΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ
ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΙΣΩ
ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
1770 - 1843

Στην αριστερή πλευρά αναγράφονται τα λόγια:

ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΑΣΗ
ΣΜΙΛΕΥΕΤΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΑΝΑΠΑΥΕΤΑΙ
ΧΡΙΣΤ. ΣΤΡΑΤΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΠΡΟΤΟΜΗ ΕΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗ
ΤΟ 1999 ΚΑΙ ΕΞΩΡΑΪΣΘΗ
ΤΟ 2004 ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ
ΝΙΚΟΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ

Στη δεξιά πλευρά αναγράφονται τα λόγια:

ΚΑΘΕ ΚΟΡΦΗ ΚΑΙ ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ
ΚΑΘΕ ΚΛΑΔΙ ΚΑΙ ΚΛΕΦΤΗΣ *

ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΕΝ ΕΤΕΙ 1999
ΥΠΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΚΑΔΩΝ
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΠΙ ΘΗΤΕΙΑΣ Δ.Σ.

ΝΙΚΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
ΦΙΛ. ΠΡΕΚΕΤΕ ΑΝΤ/ΔΡΟΥ
ΣΤΑΥΡ. ΚΑΜΠΟΥΡΟΛΙΑ Γ.Γ.
ΑΘΑΝ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΤΑΜΙΑ
ΚΩΝ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ
ΝΙΚ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ >>
ΘΕΟΔ. ΣΩΤΗΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ >>

Μεταγενέστερα τοποθετήθηκε στο κάτω μέρος της μπροστινής πλευράς του βάθρου μαρμάρινη πλάκα η οποία γράφει τα εξής:

Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ -
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
ΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΜΕ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΤ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
107/23-03-2010 ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ
ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ
9 ΜΑΪΟΥ 2010

Η προτομή λοιπόν τοποθετήθηκε το 1999 με φροντίδα του Συλλόγου Αρκάδων Ηρακλείου Αττικής, το 2004 έγιναν έργα εξωραϊσμού και το 2010 η πλατεία πήρε την τωρινή της ονομασία. Για τον γλύπτη του έργου δεν μπόρεσα να βρω κάποια πληροφορία.

Πως θα πάμε

Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη. Χρησιμοποιούμε τον ηλεκτρικό (πράσινη γραμμή) και κατεβαίνουμε στην στάση Ηράκλειο η οποία βρίσκεται ακριβώς στην πλατεία. Η προτομή του Κολοκοτρώνη βρίσκεται στα βόρεια της πλατείας.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ
Για την τελετή ονομασίας της πλατείας διαβάστε Ι, ΙΙ
* Πρόκειται για στίχο από το κλέφτικο τραγούδι "Ο Όλυμπος και ο Κίσσαβος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.