Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Η κρήνη στο Λιμνοχώρι Φλώρινας

Το Λιμνοχώρι είναι το μοναδικό χωριό χτισμένο στις όχθες της λίμνης Ζάζαρης κι ίσως γι αυτό να του δόθηκε αυτή η ονομασία - το χωριό της λίμνης. Διότι δεν υπάρχει τουλάχιστον στις μέρες μου κανένας άλλος οικισμός χτισμένος στις όχθες της λίμνης.

Η τοποθεσία είναι που κάνει το Λιμνοχώρι να διαφέρει από τα γύρω χωριά - τα Βαλτόνερα, τους Αγ. Αναργύρους - τα οποία είναι χτισμένα στον κάμπο μερικά χιλιόμετρα από τις όχθες της Ζάζαρης και της γειτονικής Χειμαδίτιδας. Εξαιτίας αυτής της μοναδικότητας μπόρεσε να πετύχει μια  - μικρή είναι η αλήθεια - τουριστική ανάπτυξη με την δημιουργία ξενώνων, ταβερνών και καφετεριών τα οποία προσελκύουν επισκέπτες από τη γειτονική περιοχή. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν μπορεί να συγκριθεί η τουριστική κίνηση του Λιμνοχωρίου με αυτή του γειτονικού Νυμφαίου το οποίο κρατά τα σκήπτρα στον τουρισμό της περιοχής αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς όχι μόνο του νομού Φλώρινας αλλά ολόκληρης της Β. Ελλάδας.

Σε αυτή την ανάρτηση θα δούμε την κρήνη που βρίσκεται στην "παραλία" του χωριού.

Το μνημείο

Πρόκειται για μια πέτρινη κρήνη η οποία τοποθετήθηκε ως σήμα του εποικισμού του 1925 (στο χωριό εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από την Ανατολή ύστερα από την συνθήκη της Λωζάνης). Ακριβώς πάνω από την βρύση υπάρχει μεταλλική ταμπέλα στην οποία αναγράφονται τα λόγια ΕΠΟΙΚΙΣΜΟΣ -1925-.  Δεν γνωρίζω αν το μνημείο τοποθετήθηκε το 1925 ή μεταγενέστερα πάντως βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση δίχως σημάδια καταστροφών και εγκατάλειψης. Στην βάση τις κρήνης στέκουν τρεις γούρνες χωρισμένες μεταξύ τους και οι οποίες μάλλον χρησιμοποιούνταν για να δροσίζουν οι χωρικοί τα ζώα τους.

Στην επίσκεψή μου στο χωριό πέρα από πάπιες στη λίμνη και σκυλιά στις αυλές, δεν είδα άλλου είδους ζώα μιας και όπως φαίνεται τα άλογα, τα μουλάρια και τα βόδια αντικαταστάθηκαν με σύγχρονα αγροτικά μηχανήματα. Επομένως σήμερα η κρήνη χρησιμοποιείται μόνο από ανθρώπους κυρίως επισκέπτες του χωριού οι οποίοι σταματούν στο συγκεκριμένο σημείο για να θαυμάσουν την όμορφη θέα της λίμνης που απλώνεται στον ορίζοντα.

Πως θα πάμε

Το Λιμνοχώρι ανήκει στο νομό Φλώρινας, στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Η Εγνατία Οδός μας οδηγεί στην καρδιά της περιφέρειας: στον κόμβο των Κοίλων όπου ακολουθούμε την βόρεια κατεύθυνση προς Φλώρινα. Βγαίνουμε στην έξοδο της Πτολεμαΐδας και από εκεί κινούμαστε βορειοδυτικά. Διασχίζοντας ένα επικίνδυνο και κακό οδικό δίκτυο, περνάμε διαδοχικά τα χωριά Γαλάτεια, Ολυμπιάδα και Ανάργυροι. Μετά τους Ανάργυρους παίρνουμε την βορειοδυτική οδό έχοντας στο αριστερό μας χέρι τις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα. Το Λιμνοχώρι βρίσκεται μπροστά μας, σε απόσταση οχτώ χιλιομέτρων από τους Ανάργυρους.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.