Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Το μνημείο πεσόντων στο Λιμνοχώρι Φλώρινας

Το μοναδικό γλυπτό που υπάρχει στον οικισμό του Λιμνοχωρίου Φλώρινας είναι το μνημείο πεσόντων το οποίο βρίσκεται στον περίβολο ενός παλαιού κτηρίου στο κέντρο του χωριού, κτήριο το οποίο στις μέρες μου ήταν δημόσιας χρήσης. 

Το μνημείο

Πρόκειται για μια πέτρινη στήλη η οποία είναι τοποθετημένη σ' ένα επίσης πέτρινο βάθρο. Πάνω στη στήλη είναι εντοιχισμένη μια μεταλλική πλάκα στην οποία είναι χαραγμένη η μορφή ενός αρχαίου Έλληνα οπλίτη. Στέκεται όρθιος, παρουσιάζεται προφίλ, φοράει περικεφαλαία και κρατά στο δεξί του χέρι δόρυ.

Η μορφή του οπλίτη είναι το κυρίαρχο στοιχείο του μνημείου. Δεν υπάρχουν ούτε ονόματα πεσόντων, ούτε υπογραφή του γλύπτη ούτε έτος ανέγερσης. Σίγουρα βεβαίως μιλάμε για μνημείο που κατασκευάστηκε στον 20ο αιώνα και μάλιστα μετά τον εποικισμό του 1925. 

Πως θα πάμε

Το Λιμνοχώρι ανήκει στο νομό Φλώρινας, στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Η Εγνατία Οδός μας οδηγεί στην καρδιά της περιφέρειας: στον κόμβο των Κοίλων όπου ακολουθούμε την βόρεια κατεύθυνση προς Φλώρινα. Βγαίνουμε στην έξοδο της Πτολεμαΐδας και από εκεί κινούμαστε βορειοδυτικά. Διασχίζοντας ένα επικίνδυνο και κακό οδικό δίκτυο, περνάμε διαδοχικά τα χωριά Γαλάτεια, Ολυμπιάδα και Ανάργυροι. Μετά τους Ανάργυρους παίρνουμε την βορειοδυτική οδό έχοντας στο αριστερό μας χέρι τις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα. Το Λιμνοχώρι βρίσκεται μπροστά μας, σε απόσταση οχτώ χιλιομέτρων από τους Ανάργυρους.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.