Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Το μνημείο Εθνικής Αντίστασης στην Πτολεμαϊδα

Η περιοχή της Εορδαίας έχει σημαντική συμμετοχή στη Εθνική Αντίσταση εναντίον των δυνάμεων κατοχής κατά την περίοδο 1941-1944: η μάχη του Περδίκκα και τα ολοκαυτώματα του Μεσόβουνου και των Πύργων νοηματοδοτούν αυτή τη συμμετοχή. Ο Δήμος Πτολεμαΐδας (σήμερα διευρυμένος Δήμος Εορδαίας) τίμησε τους κατοίκους της περιοχής που συμμετείχαν στην Εθνική Αντίσταση στήνοντας ένα μνημείο στην περιοχή της λαϊκής αγοράς.

Το μνημείο

Πρόκειται για μια μεταλλική σύνθεση η οποία αποτελείται από δυο μέρη: το πρώτο μέρος είναι μια στήλη  που στηρίζεται σε πέτρινη βάση. Στην κορυφή της στήλης υπάρχει ένα μεταλλικό περιστέρι ενώ χαραγμένα πάνω της είναι δυο κλαδιά δάφνης. Σε κάθε μια από τις τέσσερις πλευρές της βάσης υπάρχουν ανάγλυφες παραστάσεις οι οποίες περιέχουν αφηρημένα σύμβολα (μια κρεμάλα, μια ελληνική σημαία κ.ά.). Το δεύτερο μέρος βρίσκεται πίσω από την στήλη και λειτουργεί ως φόντο σε αυτή. Πρόκειται για μια κυμματίζουσα ελληνική σημαία η οποία στηρίζεται πάνω σε ένα διαγώνιο πέτρινο βάθρο πάνω στο οποίο είναι γραμμένα τα λόγια:

ΜΝΗΜΕΙΟ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
1941 - 1942

στα πλάγια διαβάζουμε τα λόγια

Ο ΔΗΜΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ
ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
1941 - 1944

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ
ΣΤΑΥΡΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥΛΙΔΗ

και κάτω δεξιά την ημερομηνία των αποκαλυπτηρίων: 

15.12.2002

Η χαραγμένη υπογραφή του γλύπτη 

ΧΡ. ΛΑΜΠΡΟΥ 2002

Τούτο λοιπόν το μνημείο που τοποθετήθηκε το 2002, το κατασκεύασε ο γλύπτης από την Κόνιτσα Χρήστος Λάμπρου (1951).

Πως θα πάμε

Στην Πτολεμαΐδα φτάνει κανείς χρησιμοποιώντας την Εγνατία οδό. Βγαίνουμε από την έξοδα των Κοίλων και συνεχίζουμε βόρεια με κατεύθυνση την Φλώρινα. Η έξοδος της Πτολεμαΐδας είναι στα είκοσι περίπου χιλιόμετρα. Το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης βρίσκεται στον χώρο όπου διεξάγεται η λαϊκή αγορά. Από την κεντρική πλατεία ακολουθούμε την  οδό Παυλίδη Αδαμοπούλου με κατεύθυνση δυτική. Στα 150 περίπου μέτρα συναντούμε το πολύκεντρο και στρίβουμε δεξιά. Συναντάμε το μνημείο στο αριστερό μας χέρι, δίπλα σε μια παιδική χαρά και στο χώρο της λαϊκής αγοράς που λειτουργεί και ως υπαίθριος χώρος στάθμευσης.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ
Δείτε video από εκδήλωση που έλαβε χώρα στο μνημείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.