Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Η προτομή του Περικλή στο Αντίρριο

Στο πάρκο του Δημήτρη Χορμόβα, στο Αντίρριο της Αιτωλοακαρνανίας, έχουν τοποθετηθεί μια σειρά από γλυπτά τα οποία αναφέρονται στην ελληνική - αρχαία και νεότερη - ιστορία. Ένα από αυτά είναι και η προτομή του Αθηναίου πολιτικού Περικλή, γιου του Ξάνθιππου.

Η προτομή είναι μεταλλική, κατασκευασμένη και αυτή όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των γλυπτών του πάρκου από τον γλύπτη Γιώργο Καλακαλλά.  Ο Περικλής παρουσιάζεται με το χαρακτηριστικό κράνος στο κεφάλι ενώ έχει πυκνό, σγουρό μούσι. Είναι ντυμένος με αρχαιοελληνικό διάδημα. Στο βάθρο αναγράφονται τα λόγια:

ΠΕΡΙΚΛΗΣ
495 - 429 π.Χ.

ΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ
ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ
ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ

ΑΝΔΡΩΝ ΕΠΙΦΑΝΩΝ
ΠΑΣΑ ΓΗ ΤΑΦΟΣ*

Στην προτομή εντοπίζουμε την υπογραφή του γλύπτη και το έτος κατασκευής.

Γ. ΚΑΛΑΚΑΛΛΑΣ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

*Πρόκειται ίσως για την πιο διάσημη ρήση που αποδίδεται στον Αθηναίο ρήτορα. Μας την διασώζει ο ιστορικός Θουκυδίδης στο έργο του Ιστορίες 1. Ο ιστορικός από τον Άλιμο μας παραδίδει τον επιτάφιο λόγο του Περικλή για τους Αθηναίους οπλίτες οι οποίοι έπεσαν κατά την εισβολή των Σπαρτιατών και των συμμάχων τους στην Αττική, το πρώτο έτος του Πελοποννησιακού Πολέμου. Όταν φτάνει η ώρα να αναφερθεί σε εκείνους τους πεσόντες των οποίων τα οστά δεν κατέστη δυνατό να βρεθούν και ως εκ τούτου δεν έχουν τάφο, αναφωνεί: "Τάφος των επιφανών ανδρών, είναι ολάκερη η γη".

Πηγές
1: Θουκυδίδου Ιστορίαι, Βιβλίο Α-Β, μετάφραση Έλλης Λαμπρίδη, Γκοβόστης, 1962

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.