Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Το μνημείο πεσόντων Γάλλων στην επανάσταση του 1821 στο Ναύπλιο

To μνημείο των πεσόντων Γάλλων στην επανάσταση του 1821 βρίσκεται στη πλατεία Φιλελλήνων στην παραλιακή πλευρά της παλαιάς πόλης του Ναυπλίου. Συχνά αναφέρεται ως μνημείο Φιλελλήνων πρόκειται όμως για λάθος διότι το μνημείο εξειδικεύεται στους Γάλλους στρατιωτικούς που έπεσαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Επανάστασης και όχι στους Φιλέλληνες γενικότερα.

Το μνημείο έχει τη μορφή οβελίσκου ο οποίος εδράζεται πάνω σε ένα μεγάλο βάθρο. Στη μια πλευρά του βάθρου υπάρχει στρόγγυλο ανάγλυφο με τη μορφή μεταλλίου. Σε τούτο το ανάγλυφο αναπαρίστανται δυο γυναικείες μορφές (προσωποποιημένες η Ελλάδα και η Γαλλία) με τη μία να στεφανώνει την άλλη. Περιμετρικά αναγράφονται τα λόγια:

Η ΕΛΛΑΣ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

στην δεύτερη πλευρά υπάρχει μια πλάκα στην οποία είναι χαραγμένο ένα κλαδί δάφνης ενώ στην τρίτη πλευρά είναι χαραγμένα τα λόγια:

A LE MEMOIRE
DU MARECHAL MAISON
DU GENERAL FABVIER
DE L' AMIRAL DE RIGNY
ET
DES MARINS ET SOLDATS DE FRANCE
MORTS
POUR L' INDIPENDANCE
HELLENIQUE
LA PATRIE
ET LA LIBERTE 1

Στις κάτω πλευρές του βάθρου είναι χαραγμένες πληροφορίες σχετικά με το έτος κατασκευής και τους γλύπτες:

ΒΕΖΩ - ΔΕΒΕΡΝ
ΕΝ ΠΑΡΙΣΙΟΙΣ ΕΞΕΠΟΝΗΣΑΝ

Ι.Γ. ΧΑΛΔΟΥΠΗΣ
ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΑΠΕΙΡΓΑΣΑΤΟ 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ. ΚΩΤΣΑΚΗΣ
ΑΝΗΓΕΙΡΕΝ 
1903

Μελετώντας αντιστρόφως τις πληροφορίες καταλήγουμε στα εξής: τοποθετήθηκε το 1903, μετράει δηλαδή ήδη 109 χρόνια ζωής. Χορηγός υπήρξε ο Νικόλαος Κωτσάκης. Αυτός όπως πληροφορούμαι 2 υπήρξε εφέτης στο Ναύπλιο στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Για τους Γάλλους γλύπτες δεν μπόρεσα να βρω κάποια πληροφορία. Το μνημείο πήρε την τελική του μορφή στο εργαστήρι του γλύπτη Ιωάννη Χαλδούπη.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

1: Στη μνήμη του Στρατάρχη Μαιζόν, του Στρατηγού Φαβιέρου και του Ναυάρχου Δεριγνύ και στους ναύτες και στρατιώτες της Γαλλίας που πέθαναν για την ελληνική ανεξαρτησία, την πατρίδα και την ελευθερία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.