Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Η προτομή του Δημήτριου Αρχιγένη στη Νέα Σμύρνη

Ο Δημήτριος Αρχιγένης υπήρξε γιατρός με καταγωγή από την πόλη της Σμύρνης όπου και γεννήθηκε (το έτος 1900). Πέρα από το ιατρικό επάγγελμα ασχολήθηκε και με την συγγραφή, καταγινόμενος με θέματα κυρίως της αγαπημένης αλλά χαμένης για πάντα πατρίδας του. Μεταξύ των βιβλίων που έγραψε συγκαταλέγονται τα "Μαρτυρίες απ΄τη Μικρασιατική Καταστροφή" και "Η ζωή στη Σμύρνη". Τελείωσε τη ζωή του στη νέα πατρίδα ως πρόσφυγας το 1987.

Ο Δήμος της Νέας Σμύρνης, δυο χρόνια μετά τον θάνατο του (το 1989 δηλαδή 1) έστησε στην Πλατεία Χρυσοστόμου την προτομή του. Πρόκειται για ένα ορειχάλκινο έργο (δημιουργός του ο γλύπτης Βάσος Καπάνταης) το οποίο εδράζεται πάνω σε μαρμάρινη βάση. Ο Αρχιγένης αναπαρίσταται σε μεγάλη ηλικία με γερασμένο πρόσωπο και φαλάκρα. Φοράει κουστούμι, πουκάμισο και γραβάτα. Στην πρόσοψη της βάσης αναγράφονται τα λόγια:

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΙΩΑΝ.
ΑΡΧΙΓΕΝΗΣ
ΙΑΤΡΟΣ - ΣΥΓΓΡΑΦΕΥΣ
ΣΜΥΡΝΗ 1900 - Ν. ΣΜΥΡΝΗ 1987

επίσης πάνω στην βάση αναγράφονται τα παρακάτω λόγια σχετικά με την ημερομηνία κατασκευής και τον χορηγό του έργου:

ΔΑΠΑΝΑΙΣ ΤΩΝ ΤΕΚΝΩΝ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ Κ. ΚΑΒΑΔΕΛΛΑ
ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΤΣΑΣ Γ. ΑΓΙ
ΑΝΔΡΙΤΗ 1989

Στα πλάγια η υπογραφή του γλύπτη:

ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ

Και σε αυτό το γλυπτό του Καπάνταη συναντούμε πάνω στην βάση την φράση "ΧΑΙΡΕ ΙΩΝ".

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

1: Όσον αφορά την ημερομηνία κατασκευής της προτομής η εργασία του Πειραματικού Γυμνασίου Ευαγγελικής Σχολής Νέας Σμύρνης, αναφέρει το έτος 1987. Δέχομαι ως ορθό όμως αυτό την ημερομηνία που αναγράφεται στο βάθρο (1989). 


Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.