Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Το μνημείο του Δημήτριου Υψηλάντη στο Ναύπλιο

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης του Ναυπλίου βρίσκεται στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, λίγο παραπέρα από τον ανδριάντα του Όθωνα. Πρόκειται για το ταφικό μνημείο του Δημήτριου Υψηλάντη, αδερφού του αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρου Υψηλάντη και πρωταγωνιστή της επανάστασης του 1821.

Τούτο το μνημείο κατασκευάστηκε το 1843 στη Βιέννη έπειτα από παραγγελία του αδερφού του Δημητρίου, Γεωργίου Υψηλάντη, και αρχικά τοποθετήθηκε στην Πλατεία Συντάγματος. Το 1951 μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση 1.

Πρόκειται για δυο μαρμάρινες σαρκοφάγους, η μία πάνω στην άλλη. Το όλο μνημείο είναι στημένο πάνω σε τσιμεντένια βάση. Η πρώτη σαρκοφάγος από κάτω προς τα πάνω, είναι και η μεγαλύτερη. Στην πρόσοψη της υπάρχουν τα ανάγλυφα δυο άυλων μορφών: η αριστερή μορφή φέρει περικεφαλαία, δόρατα, ασπίδες, τσεκούρια, βέλη και είναι ντυμένη με μανδύα ενώ η δεξιά μορφή έχει στραμμένο το κεφάλι προς τα αριστερά, φέρει περικεφαλαία, τσεκούρια, δόρατα, σπαθιά, βέλη, ασπίδες και πολεμική ενδυμασία. Οι δυο μορφές ενώνονται μεταξύ τους με ένα μακρύ κλωνάρι λουλουδιών. Στο μέσο, υπάρχει η επιγραφή:

ΟΥΚ ΑΘΑΝΑΤΟΥΣ ΣΦΙΣΙ ΠΑΙΔΑΣ
ΕΥΧΟΝΤΑΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ
ΑΛΛ ΑΓΑΘΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΚΛΕΕΙΣ 2

Στην πρόσοψη της δεύτερης σαρκοφάγου η οποία είναι μικρότερη από την πρώτη, υπάρχουν οι ανάγλυφες μορφές ενός άντρα και μιας γυναίκας. Ο άντρας είναι άγγελος με φτερά και σπαθί στη μέση, γυμνός, κρατώντας στο δεξί του χέρι κάτι που μοιάζει με γραφίδα.

Στο πίσω μέρος του μνημείο υπάρχει χαραγμένος ένας σταυρός μέσα σε κύκλο, καθώς και ένα στεφάνι μέσα στο οποίο είναι χαραγμένα τα παρακάτω λόγια:

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 
ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ 
ΕΓΕΝΝΗΘΗ ΤΟ ΑΨΨΛ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΚΣ
ΕΤΕΛΕΥΤΗΣΕ ΤΟ ΛΩΝΒ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

πιο κάτω είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΤΩ ΣΤΡΑΤΑΡΧΗ, ΔΗΜΗΤΡΙΩ ΥΨΗΛΑΝΤΗ 
Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΑΥΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ
ΤΗ ΙΒ ΜΑΪΟΥ ΑΩΜΓ

Άκρως σημαντικό μνημείο για την πόλη του Ναυπλίου αλλά και για την Πελοπόννησο γενικότερα μιας και σε αυτό βρίσκονται τα οστά ενός ανθρώπου που αγωνίστηκε για την ελληνική ελευθερία και πάλεψε για την ευημερία των μελλοντικών γενεών. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

1: Μας μιλούν τα αγάλματα, εργασία του 2ου Γυμνασίου Ναυπλίου
2: Από το έργο "Μενέξενος" του Πλάτωνα


Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.