Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Η προτομή του Λεωνίδα Παρασκευόπουλου στη Νέα Σμύρνη

Η προτομή του Λεωνίδα Παρασκευόπουλου βρίσκεται στην πλατεία Χρυσοστόμου στην πόλη της Νέας Σμύρνης. Με την τοποθέτηση της προτομής αυτής ο Δήμος της Νέας Σμύρνης εκπλήρωσε ένα διπλό χρέος: πρώτον, τίμησε ένα άξιο τέκνο της πόλης (ο Παρασκευόπουλος γεννήθηκε στην Κύθνο καταγόταν όμως από την Σμύρνη) και δεύτερον τίμησε τον Αρχιστράτηγο κατά την διάρκεια της υπηρεσίας του οποίου απελευθερώθηκε η Σμύρνη και η γύρω περιοχή, η Ανατολική Θράκη ενώ ξεκίνησε και η νικηφόρα προέλαση προς Προύσα και Ουσάκ. Ο Λεωνίδας Παρασκευόπουλος έχει ταυτιστεί στη συλλογική μνήμη των μικρασιατών Ελλήνων με τις νικηφόρες μέρες του 1919 - 1920, πριν την ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές και πριν την οριστική καταστροφή.

Ας επανέλθω όμως στο έργο. Αυτή η ορειχάλκινη προτομή που εδράζεται πάνω σε μαρμάρινη βάση είναι δημιουργία του γλύπτη Νικόλα 1. Κατασκευάστηκε το 1983 1. Ο Παρασκευόπουλος αναπαρίσταται σε μέση ηλικία. Φέρει στρατιωτική στολή, με πηλήκιο και έχει μουστάκι. Στο βάθρο της προτομής (το οποίο παρουσίαζε εξαιρετικά άθλια εικόνα όταν το επισκέφτηκα πριν δυόμιση χρόνια για να το φωτογραφίσω όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και από τις φωτογραφίες) είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΛΕΩΝ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ
1861 - 1936
ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ
ΗΝ. ΣΤΡΑΤΙΑΣ Μ. ΑΣΙΑΣ
ΦΕΒ 1919 - ΝΟΕ 1920

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.