Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Ο ανδριάντας του Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Νέα Σμύρνη

Ο ανδριάντας του Χρυσοστόμου Σμύρνης βρίσκεται στην πλατεία της Νέας Σμύρνης που φέρει το όνομα του. Τούτη η πλατεία αποτελεί την βασική είσοδο στην πόλη της Νέας Σμύρνης από την Λεωφόρο Συγγρού, απέναντι ακριβώς από την Καλλιθέα. Σε αυτήν την πλατεία υπάρχει πλήθος γλυπτών μεταξύ των οποίων η προτομές του Σεφέρη, του Horton και του Αρχιγένη. Ο ανδριάντας του Χρυσόστομου βρίσκεται στην αρχή της πλατείας, καλωσορίζοντας με αυτόν τον τρόπο τους επισκέπτες στην πόλη.

Πρόκειται για έναν ορειχάλκινο ανδριάντα, έργο του γλύπτη Θανάση Απάρτη. Ο ιερέας αναπαρίσταται σε στιγμή έντονης αγόρευσης προς το ποίμνιο του. Φέρει καλυμμαύχι στο κεφάλι, φοράει ράσα, έχει πυκνά και μακριά μούσια ενώ και τα δυο του χέρι είναι υψωμένα στον αέρα με το αριστερό να φέρει την ποιμαντορική ράβδο.

Στη βάση της προτομής υπάρχουν μαρμάρινες ανάγλυφες αναπαραστάσεις από τη ζωή του Χρυσόστομου και τις τελευταίες στιγμές του ελληνικού πληθυσμού της Σμύρνης. Στο πρώτο ανάγλυφο αναπαρίσταται ο Χρυσόστομος περικυκλωμένος από τον τούρκικο όχλο. Πρόκειται για την στιγμή του μαρτυρίου. Ενώ στο έτερο ανάγλυφο αναπαρίστανται άνδρες, γυναίκες και παιδιά με πράγματα στα χέρια και την πλάτη, να εγκαταλείπουν την φλεγόμενη και γεμάτη πτώματα πόλη. Είναι η στιγμή του ξεριζωμού.

Στα πλάγια της βάσης υπάρχει πλάκα η οποία αναγράφει τα λόγια: 

ΑΟΠΛΟΣ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΩΝ 
ΟΠΛΩΝ ΔΙΕΣΩΣΕΣ
ΤΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ 
ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΞΙΩΣΕΣ
ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΨΙΑΝ ΤΩΝ
ΤΥΡΑΝΝΩΝ ΚΑΤΕΡΑΚΩΣΕΣ
ΤΗΝ ΜΑΝΙΑΝ ΤΩΝ ΔΗΜΙΩΝ
ΑΠΤΟΗΤΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΣ
ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΤΗΝ ΘΥΣΙΑΝ 
ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ ΑΥΤΟΠΡΟΑΙ-
ΡΕΤΩΣ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕΣ
ΤΗΝ ΠΟΛΙΝ ΕΣΣΑΕΙ ΕΛΛΗ-
ΝΙΚΗΝ ΔΕΙΦΥΛΑΞΕΣ
ΔΕΣΠΟΤΑ ΣΜΥΡΝΗΣ
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ ΧΑΙΡΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.