Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Η προτομή του Ιωάννη Συκουτρή στη Νέα Σμύρνη

Ο Ιωάννης Συκρουτρής υπήρξε μια σπουδαία περίπτωση πνευματικού ανθρώπου του πρώτου μισού του περασμένου αιώνα. Χιώτης στην καταγωγή αλλά μεγαλωμένος στη Σμύρνη, αν και δεν προερχόταν από πλούσια οικογένεια κατόρθωσε να φοιτήσει πρώτα στην Ευαγγελική Σχολή της Νέας Σμύρνης και μετέπειτα στη Φιλοσοφική Σχολή των Αθηνών και στα πανεπιστήμια του Βερολίνου και της Λειψίας. Ασχολήθηκε με τη μελέτη των αρχαίων ελληνικών κειμένων. Σημαντικότερα έργα του θεωρούνται οι εισαγωγές και τα σχόλια πάνω στα έργα "Ποιητική" του Αριστοτέλη και "Συμπόσιο" του Πλάτωνα. Το δεύτερο, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις τόσο από την ορθόδοξη εκκλησία όσο και από διάφορους ακαδημαϊκούς. Η έντονη πολεμική που δέχτηκε το έργο του σε συνδυασμό με την απογοήτευση του από ένα ταξίδι στη ναζιστική Γερμανία, φαίνεται ότι υπήρξαν αιτία για την αυτοκτονία του. Έβαλε τέλος στη ζωή του το 1937 σε ηλικία μόλις 36 ετών.

Ουσιαστικά, ο Συκουτρής έπεσε νέος διότι υπήρξε ένα φοβερά φωτεινό μυαλό μέσα σε μια εξόχως σκοτεινή εποχή. Δεν ήταν ο μόνος φιλόλογος που έπεσε με τέτοιο τρόπο - οι δολοφονίες του σκοταδισμού στην Ελλάδα έχουν και συνέχεια και φτάνουν ίσα με το τέλος του εικοστού αιώνα. Αλλά ας επανέλθω στο θέμα.

Ο Δήμος Νέας Σμύρνης λοιπόν τίμησε τη μνήμη αυτού του σημαντικού τέκνου της πόλης στήνοντας την προτομή του στην Πλατεία Χρυσοστόμου. Η ορειχάλκινη προτομή είναι έργο του γλύπτη Γιάννη Παππά 1 και εδράζεται πάνω σε μαρμάρινη βάση. Ο Συκουτρής αναπαρίσταται σε νεαρή ηλικία με κοντά μαλλιά, σακάκι, πουκάμισο και γραβάτα. Στην πρόσοψη της βάσης αναγράφονται τα λόγια:

ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
1901 - 1937

ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΦΩΤΙΖΕΣ
ΤΕΛΕΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΝΟΣΥΝΗ
ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ
ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.