Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Το Ηρώο του Αϊβαλίου στη Νέα Σμύρνη

Το Αϊβαλί ακόμα και στις μέρες μας είναι μια πανέμορφη αιγαιοπελαγίτικη πόλη. Είχα την τύχη να την επισκεφτώ το καλοκαίρι του 2010 και τα σημάδια του ελληνισμού σχεδόν μια εκατονταετία μετά την φυγή και του τελευταίου Έλληνα από την πόλη είναι ευδιάκριτα παντού. Για το Αϊβαλί, τις Κυδωνίες των Ελλήνων με τα αμέτρητα κυδώνια, θα γράψω σε μελλοντική ανάρτηση. Εδώ θα ασχοληθώ με το μνημείο προς τιμήν τούτης της πόλης που υπάρχει στη Πλατεία Χρυσοστόμου στη Νέα Σμύρνη της Αττικής.

Πρόκειται για ένα ορειχάλκινο γλυπτό το οποίο εδράζεται σε μεταλλική βάση. Είναι δημιουργία του γλύπτη Βάσου Καπάνταη 1. Το γλυπτό είναι μοντέρνας τεχνοτροπίας και η κατασκευή του θυμίζει δυο κέρατα να εκτείνονται προς τον ουρανό. Στα πλάγια είναι λαξευμένα δελφίνια. Στη βάση του γλυπτού μέσα σε έναν κύκλο είναι χαραγμένος ένας ήλιος και τα λόγια:

ΑΪΒΑΛΙ 1580 2
ΕΝΩΣΗ
ΚΥΔΩΝΙΩΝ

στη βάση επίσης είναι χαρμένη η επιγραφή

ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ ΝΟΣΤΙΜΟΝ

Το γλυπτό τοποθετήθηκε το 1987 1.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

2: Αναφέρεται στο έτος ίδρυσης της πόλης από τους κατοίκους της γειτονικής Λέσβου

2 σχόλια:

  1. Ο κύκλος στή βάση του γλυπτού λέει "Ενωση Κυδωνιατών" πού ήταν τό επίσημο όνομα τού συλλόγου Κυδωνιατών στήν Αθήνα τότε. Μανώλης Παράσχος, Βοστώνη, ΗΠΑ 23/2/23

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.