Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Ο ανδριάντας του Χαρίλαου Τρικούπη στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο των Αθηνών

Ο ανδριάντας του πολιτικού άνδρα Χαρίλαου Τρικούπη από το Μεσολόγγι βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Εθνικού και Ιστορικού Μουσείου στην πόλη των Αθηνών. Σε αυτό το κτίριο λειτούργησε το πρώτο κοινοβούλιο των Ελλήνων και εκεί μέσα έδωσε τις πολιτικές του μάχες ο Χαρίλαος Τρικούπης.

Τόσο ο ανδριάντας όσο και το βάθρο του είναι κατασκευασμένα από μάρμαρο. Ο Τρικούπης αναπαρίσταται σε ώριμη ηλικία. Έχει φαλάκρα και μουστάκι ενώ φοράει παπιγιόν, μακρύ παλτό και παντελόνι. Έχει τα χέρια του περασμένα στο πίσω μέρος της μέσης του και το αριστερό του πόδι ελαφρώς προτεταμένο. Η όλη στάση του ανδριάντα προδίδει ένα πρόσωπο με όραμα, στόχους και σχέδιο.

Στο βάθρο στέκεται ένα ακόμα μαρμάρινο γλυπτό: ένας υπέροχος άγγελος ο οποίος βρίσκεται σε καθιστή στάση. Είναι γυμνός, έχει τα πόδια σταυρωτά και τα φτερά του ανοιγμένα. Το κεφάλι του είναι στραμμένο προς τα πίσω και αριστερά στο σημείο του βάθρου όπου αναγράφονται τα λόγια του Τρικούπη:

Η
ΕΛΛΑΣ 
ΘΈΛΕΙ 
ΝΑ ΖΗΣΗ
ΚΑΙ 
ΘΑ ΖΗΣΗ

Ο άγγελος έχει σηκωμένο το αριστερό του χέρι πάνω ακριβώς από αυτά τα λόγια σε μια στάση έγκρισης και επιδοκιμασίας ή αν θέλετε σε μια στάση που δείχνει πως τούτα τα λόγια είναι αθάνατα μιας και τα αγκαλιάζει ένα μυθικό πλάσμα το οποίο θεωρείται αθάνατο.

Στο κάτω μέρος του ανδριάντα αναγράφονται τα λόγια:

ΧΑΡΙΛΑΟΣ
ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ

ενώ κάτω από τις πατούσες του άγγελου εντοπίζουμε την υπογραφή του γλύπτη:

ΘΩΜΑΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΟΙΕΙ

Ο ανδριάντας τοποθετήθηκε αρχικά το 1920 σε κήπο στην οδό Σταδίου μπροστά στη πρόσοψη του κτιρίου και μεταφέρθηκε στη θέση που τον εντοπίζουμε σήμερα (στα πλάγια του κτιρίου) το 1954. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.