Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Ο ανδριάντας του Αριστοτέλη στην Φλώρινα

Ο ανδριάντας του φιλόσοφου Αριστοτέλη βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του κτιρίου που στεγάζει τον "Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Φλωρίνης ο Αριστοτέλης" στην παραποτάμια περιοχή της πόλης. 

Πρόκειται για μια μεταλλική κατασκευή πέρα των φυσικών διαστάσεων. Ο Αριστοτέλης αναπαρίσταται με πυκνό μαλλί και μούσι. Φοράει σανδάλια στα πόδια και έναν λιτό μανδύα. Στο χέρι του κρατάει έναν πάπυρο στο οποίο αναγράφονται τα λόγια:

ΑΝΘΡΩΠΟΣ
ΤΟΥ 
ΕΙΔΕΝΑΙ
ΟΡΕΓΕΤΑΙ 
ΦΥΣΕΙ 1

Τα ίδια ακριβώς λόγια είναι χαραγμένα σε εντοιχισμένη πλάκα στην πρόσοψη του βάθρου. Στην αριστερή του πλευρά υπάρχει μια ακόμα πλάκα η οποία μας πληροφορεί για τον χορηγό του έργου:

ΔΩΡΕΑ 
ΟΙΚΟΓΕΝΙΑΣ ΡΟΖΑ
ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ
ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Ν. ΡΟΖΑ

Πάνω στον ανδριάντα είναι χαραγμένες πληροφορίες σχετικά με το χυτήριο στο οποίο κατασκευάστηκε, το όνομα του γλύπτη και το έτος κατασκευής:

Κ. ΧΥΤΗΡΙΟ
Μ. ΓΑΒΑΛΑ

ΔΟΓΟΥΛΗΣ
ΓΛΥΠΤΗΣ
2010

Όπως και αρκετά ακόμα γλυπτά της πόλης έτσι και αυτό είναι δημιουργία του γλύπτη Νικόλαου Δογούλη. Κατασκευάστηκε το 2010 με χορηγό την οικογένεια Ρόζα.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

1: Απόσπασμα από το Βιβλίο Α των Μεταφυσικών το οποίο δεν έχει μεταφερθεί σωστά. Το ορθό είναι: "Πάντες άνθρωποι του ειδέναι ορέγονται φύσει". Το νόημα παραμένει το ίδιο αλλά τυπικά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα αρχαία κείμενα: "όλοι οι άνθρωποι από την φύση τους επιθυμούν την γνώση". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.