Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Το μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού στην Φλώρινα

Το μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού βρίσκεται σε πλατεία επί της λεωφόρου Κωνσταντίνου Καραμανλή (πρόκειται για της συνέχεια της επαρχιακής οδού Κρυσταλλοπηγής - Φλώρινας) στο βόρειο τμήμα της πόλης. 

Πρόκειται για μαρμάρινη κατασκευή διαστάσεων 2,40χ1,80 μ. Το γλυπτό αποτελείται από δυο ανδριάντες τοποθετημένους πάνω σε βάθρο. Ο ένας ανδριάντας απεικονίζει ένα νεαρό άνδρα ντυμένο με την ποντιακή παραδοσιακή στολή. Το αριστερό του χέρι είναι υψωμένο προς τον ουρανό και φέρει στις παλάμες πάπυρο όπου είναι γραμμένα τα λόγια

ΑΝΘΙΖ'
ΚΑΙ ΦΕΡ'
ΚΙ ΑΛΛΟ

Το δεξί του χέρι ακουμπάει στον ώμο του έτερο ανδριάντα. Πρόκειται για έναν άνδρα μεγαλύτερης ηλικίας ο οποίος είναι εμφανώς καταβεβλημένος. Φέρει φυσίγγια στο στήθος και τη μέση ενώ στο ένα του χέρι κρατάει το τουφέκι και στο άλλο ένα μαντήλι. Πρόκειται για αντάρτη του Πόντου. Αν και το γλυπτό αισθητικά χάνει τόσο σε αναλογίες όσο και σε ισορροπία, ωστόσο κερδίζει σε συμβολισμό . Ο ηττημένος και απογοητευμένος αντάρτης του Πόντου έχει παραδώσει το όπλο όμως βρίσκεται υπό τη σκέπη του νεότερου άνδρα ο οποίος τον ακουμπάει προστατευτικά στον ώμο, όντας πλήρως άοπλος.

Ένα σαφές μήνυμα πολιτιστικής συνέχειας και ειρήνης.

Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ
ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ 350.000
ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
ΠΕΡΙΟΔΟ 1926 - 1923
ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΦΛΩΡΙΝΗΣ
ΜΑΙΟΣ 1996

Πάνω στο βράχο όπου στέκονται οι δυο ανδριάντες, εντοπίζουμε χαραγμένη την υπογραφή του γλύπτη και το έτος κατασκευής:

ΧΑΡΗΣ ΓΛΥΠΤΗΣ
1996

Γλύπτης λοιπόν του έργου είναι ο Χάρης Χατζηβασιλειάδης από τον Μεσόκαμπο της Φλώρινας. Έργα του γλύπτη εντοπίζονται κυρίως στη Δυτική Μακεδονία (Κασομούλης στο Πισοδέρι, Μακεδονομάχοι στην Καστοριά, Ταλιαδούρης στα Γρεβενά). 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.