Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Η προτομή του Κώστα Περρίκου στην Αθήνα

Η προτομή του Κώστα Περρίκου βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος, στο κέντρο της πόλης των Αθηνών.

Ο Περρίκος υπήρξε αξιωματικός της Ελληνικής Αεροπορίας με καταγωγή από την Χίο. Έλαβε μέρος στην ελληνο - ιταλική σύγκρουση του 1940 ενώ μετά την συνθηκολόγηση συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση μέσα από του κόλπους της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιζόμενων Νέων (ΠΕΑΝ). Μέσα στις πολλές δράσεις του συμπεριλαμβάνεται και η ανατίναξη των γραφείων της Εθνικο - Σοσιαλιστικής Πατριωκής Οργάνωσης (ΕΣΠΟ) τον Σεπτέμβρη του 1942. Τα γραφεία βρισκόντουσαν εκεί όπου έχει τοποθετηθεί σήμερα η προτομή (η Αντωνοπούλου σφάλλει όταν γράφει ότι εκεί βρισκόντουσαν τα γραφεία της ΠΕΑΝ διότι τούτη ως παράνομη οργάνωση δεν ήταν δυνατόν να έχει στεγασμένα γραφεία). Λόγω της αντιστασιακής του δράσης, συνελήφθη από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, καταδικάστηκε σε θάνατο από το γερμανικό στρατοδικείο και εκτελέστηκε στις 4ης Φλεβάρη του 1943, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Η προτομή του είναι κατασκευασμένη από ορείχαλκο. Ο Περρίκος αναπαρίσταται με τη στολή της Πολεμικής Αεροπορίας. Φοράει σακάκι, πουκάμισο και γραβάτα. Στο δεξί μέρος φέρει καρφίτσα με πουλί. Στο κεφάλι φοράει πηλήκιο. Το πρόσωπο του είναι ελαφρώς στραμμένο προς τα δεξιά. Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφονται τα λόγια:

ΚΩΣΤΑΣ
ΠΕΡΡΙΚΟΣ
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ
ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
ΠΕΑΝ
ΤΟΥΦΕΚΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ ΣΤΙΣ
4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1943
ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ
ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΤΟΧΗΣ

Πάνω στην προτομή υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη Μιχάλη Κάσση:

Μ. ΚΑΣΣΗΣ

Αντίγραφο της προτομής όπως αναφέρει η Αντωνοπούλου υπάρχει και στην Χίο. Τούτη τοποθετήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου του 1987.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  1. Τα γλυπτά της Αθήνας: Υπαίθρια Γλυπτική 1834 - 2004, Αντωνοπούλου Ζέτα, Εκδόσεις Ποταμός, Αθήνα, 2003
  2. Ιστοσελίδα "Σαν Σήμερα" - Κώστας Περρίκος (1905 - 1943)
  3. Ιστοσελίδα Πανελλήνιου Συλλόγου Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.