Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Το γλυπτό "Γυναίκα της Βεύης" στη Φλώρινα

Σε πάρκο το οποίο βρίσκεται κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Φλώρινας είναι τοποθετημένο ένα άγαλμα το οποίο αναπαριστά μια νεαρή γυναίκα. Μέχρι πρότινος δεν είχα καμία απολύτως πληροφορία για το γλυπτό και προκειμένου να το τοποθετήσω στο αρχείο μου, του έδωσα την ονομασία "Κορίτσι". Έπρεπε να πέσει στα χέρια μου η εργασία των Ανδρέου - Βαμβακίδου προκειμένου να συλλέξω περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο γλυπτό.

Τούτη λοιπόν η κοπέλα είναι η "Γυναίκα της Βεύης" ή "Κόρη του Βορά" ή "Φλωρινιώτισα". Αυτές τις ονομασίες λέει η βιβλιογραφία ότι έδωσε στο γλυπτό ο δημιουργός του γλύπτης Νικόλαος Δογούλης. Όσον αφορά τη Βεύη πρόκειται για ένα χωριό μεταξύ Φλώρινας και Αμύνταιου το οποίο είχε σημαντική συμμετοχή στον Μακεδονικό Αγώνα. Μάλιστα το γλυπτό προοριζόταν να τοποθετηθεί εξαρχής στη Βεύη αλλά τελικά τοποθετήθηκε στη Φλώρινα το 1964.

Το άγαλμα εδράζεται πάνω σε βάθρο γύρω από το οποίο υπάρχουν μεγάλοι πέτρινοι όγκοι. Τούτοι οι όγκοι συμβολίζουν τα κακοτράχαλα τοπία της δυτικής Μακεδονίας. Η γυναίκα είναι νεαρής ηλικίας. Είναι ξυπόλυτη και ντυμένη με παραδοσιακή φορεσιά. Φοράει μαντίλι στα μαλλιά της τα οποία είναι πιασμένα σε κοτσίδες. Η μόνη επιγραφή που μπόρεσα να εντοπίσω πάνω στο γλυπτό είναι η εξής:

ΧΑΛΚ/ΤΑΙ
ΑΦΟΙ ΚΑΡΚΑΔΟΥΛΙΑ
1964

Οι Ανδρέου και Βαμβακίδου κάνουν λόγο για μεταλλική πινακίδα στο πίσω μέρος του βάθρου όπου αναγράφεται και το όνομα του γλύπτη. Τέτοια πινακίδα δεν εντόπισα.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Ο πληθυσμός των αγαλμάτων, η περίπτωση της Φλώρινας, Αντρέας Ανδρέου - Ιφιγένεια Βαμβακίδου, Εκδοτικός Οίκος Αντ. Σταμούλη, Θεσσαλονίκη, 2006

2 σχόλια:

  1. Θοδωρή,υπάρχει η υπογραφή του γλύπτη κάτω αριστερά όπως βλέπουμε από μπροστά στο φουστάνι.Θα σου στείλω φωτογραφία στο messenger.Αναγράφει : ΔΟΓΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ο ΦΛΩΡΙΝΕΟΣ ΕΠΟΙΕΙ 1964.Είναι δυσδιάκριτη,ως συνήθως στα έργα του Δογούλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.