Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Η προτομή του Ιωάννη Καραβίτη στη Φλώρινα

Ένας από του πολλούς Κρητικούς που αγωνίστηκαν κατά την διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα ήταν και ο Ιωάννης Καραβίτης από την Ανώπολη των Σφακίων. Πολέμησε εναντίον των κρατικών Οθωμανικών δυνάμεων αλλά και των Βούλγαρων κομιτατζήδων στο Σκλήθρο, στην Άρνισσα, στην Κέλλη. Συμμετείχε επίσης τόσο στους Βαλκανικούς Πολέμους όσο και στον Βορειοηπειρωτικό Αγώνα του 1914.

Η προτομή του βρίσκεται τοποθετημένη σε μικρό πάρκο στην διασταύρωση των οδών Μ. Αλεξάνδρου και Κωνσταντίνου Νερέτη στην πόλη της Φλώρινας. Πρόκειται για μια δημιουργία του Ρεθεμνιώτη γλύπτη Ιωάννη Κανακάκη. Τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν στις 27 Αυγούστου του 1960.

Η μορφή του Καραβίτη σκαλισμένη σε μάρμαρο αποδίδεται με τον στερεοτυπικό τρόπο απόδοσης των Μακεδονομάχων. Φοράει την αντίστοιχη στολή, έχει μουστάκι και μούσι, πυκνά σπαστά μαλλιά ενώ το κεφάλι του είναι στραμμένο ελαφρώς προς τα δεξιά. Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφονται τα λόγια:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΒΙΤΗΣ
ΕΞ ΑΝΩΠΟΛΕΩΣ ΣΦΑΚΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΑΡΧΗΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΟΣ
1904 - 1908

Προφανώς η λέξη αρχηγός αναφέρεται στην αρχηγία σώματος και όχι στην γενική αρχηγία του Αγώνα. Πάνω στην προτομή υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΑΚΑΚΙΣ
Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΕΠΟΙΕΙ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Ο πληθυσμός των αγαλμάτων, η περίπτωση της Φλώρινας, Αντρέας Ανδρέου - Ιφιγένεια Βαμβακίδου, Εκδοτικός Οίκος Αντ. Σταμούλη, Θεσσαλονίκη, 2006

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.