Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Ο ορθόδοξος ναός του αγίου Σώστη στη Νέα Σμύρνη

Στις 14 Φλεβάρη του 1898 ο βασιλιάς Γεώργιος ο Α΄ επέστρεφε συνοδεία της κόρης του Μαρίας από περίπατο στο Φάληρο. Στο ύψος του Ανάλατου εκεί όπου σήμερα βρίσκεται ο ναός του Αγίου Σώστη η άμαξα δέχτηκε πυροβολισμούς. Η απόπειρα δολοφονίας εναντίον του βασιλιά τελικά απέτυχε και οι δράστες συνελήφθησαν την επόμενη μέρα. Στη δίκη τους ομολόγησαν την πράξη και απολογήθηκαν πως προσπάθησαν να σκοτώσουν τον βασιλιά διότι τον θεωρούσαν υπαίτιο για την επαίσχυντη ήττα στον ελληνο - τουρκικό πόλεμο του 1897. Καταδικάστηκαν σε θάνατο, ο βασιλιάς αρνήθηκε να τους απονείμει χάρη διότι κυκλοφορούσαν φήμες πως η απόπειρα ήταν σκηνοθετημένη προκειμένου να ανεβεί η δημοτικότητα του, και οι καταδικασθέντες εκτελέστηκαν τελικά στο Παλαμήδι του Ναυπλίου.

Στο σημείο όπου έγινε η απόπειρα τοποθετήθηκε στις 22 Φλεβάρη του 1898 ο θεμέλιος λίθος του ορθόδοξου ναού του αγίου Σώστη. Ο εκατονταετής και πλέον ναός βρίσκεται σε άριστη κατάσταση μέχρι τις μέρες μου. Ανήκει στην δικαιοδοσία της Μητρόπολης Νέας Σμύρνης. Είναι μικρός σε μέγεθος με όμορφα μπλε ανάγλυφα στο εξωτερικό του. Ο ναός περιβάλλεται από όμορφο παρκάκι ενώ παραδίπλα  υπάρχει και παιδική χαρά. Είναι ο μοναδικός ορθόδοξος ναός επί της λεωφόρου Συγγρού.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  1. Επίσημη ιστοσελίδα ναού αγίου Σώστη
  2. Επίσημη ιστοσελίδα Μητρόπολης Νέας Σμύρνης, ο ναός του Αγίου Σώστη
  3. Σαν Σήμερα: η απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Γεώργιου Α΄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.