Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Ο ανδριάντας του καπετάν Κώττα στη Φλώρινα

Ένα από τα σπουδαία έργα του γλύπτη Δημήτρη Καλαμάρα βρίσκεται στο νέο πάρκο της Φλώρινας, απέναντι από το κτίριο της Νομαρχίας. Πρόκειται για τον ορειχάλκινο ανδριάντα του Μακεδονομάχου Κώττα, ένα εξαιρετικό έργο αφαιρετικής τεχνοτροπίας.

Ο ανδριάντας τοποθετήθηκε το έτος 1961 αρχικά στην είσοδο της πόλης. Προκάλεσε ωστόσο πάμπολλες αντιδράσεις τόσο στο λαό όσο και στις τοπικές και εκκλησιαστικές αρχές του τόπου. Η ένσταση τους στηριζόταν στο γεγονός ότι ο Μακεδονομάχος έπρεπε να εικονιζόταν όπως ακριβώς ήταν και όχι με αφαιρετικά και εξπρεσιονιστικά στοιχεία. Το γλυπτό εν τέλει απομακρύνθηκε από το δημόσιο χώρο για να επανέλθει (προς καλή τύχη των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης) το έτος 2002 και να τοποθετηθεί πλάι στο έτερο υπέροχο γλυπτό του Καλαμάρα που φέρει την ονομασία "Θνήσκων"

Ο καλλιτέχνης πιθανώς να φαντάστηκε τον Κώττα την στιγμή της εκτέλεσης του στο Μοναστήρι. Μόνος απέναντι στο ικρίωμα, έχει στραμμένο το κεφάλι του προς τον ουρανό όπως και τότε που κοιτούσε την θανατηφόρα θηλιά να κρέμεται από πάνω του. Τα εξπρεσιονιστικά στοιχεία τα οποία αλλοιώνουν την μορφή προσδίδουν στο πρόσωπο ακόμα μεγαλύτερη τραγικότητα και ηρωισμό. 

Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφονται τα λόγια

ΚΩΤΤΑΣ
ΠΡΩΤΟΣ
ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ

Με τον επιθετικό προσδιορισμό "πρώτος" τονίζεται η συμβολή και προσφορά του Κώττα στον Αγώνα. Στα πλάγια του βάθρου είναι χαραγμένο το όνομα του γλύπτη:

Δ. ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Ο πληθυσμός των αγαλμάτων, η περίπτωση της Φλώρινας, Αντρέας Ανδρέου - Ιφιγένεια Βαμβακίδου, Εκδοτικός Οίκος Αντ. Σταμούλη, Θεσσαλονίκη, 2006

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.