Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Το ψηφιδωτό για την απελευθέρωση της Φλώρινας

Στον περιβάλλοντα χώρο του μητροπολιτικού μεγάρου της Φλώρινας υπάρχει το ψηφιδωτό το οποίο στήθηκε το 2012 σε ανάμνηση της απελευθέρωσης της πόλης από τον οθωμανικό ζυγό. Στο ψηφιδωτό εικονίζεται ένας ιερέας να παραδίδει το κλειδί της πόλης στον αρχιστράτηγο της ελληνικής στρατιάς, διάδοχο Κωνσταντίνο. Πίσω από τον Κωνσταντίνο στέκονται δυο Έλληνες αξιωματικοί πάνω από τους οποίους ανεμίζει η ελληνική σημαία. Πίσω από τον ορθόδοξο ιερέα στέκει ένας νεαρός άνδρας με ευρωπαϊκή ενδυμασία και πίσω από αυτόν ένας ηλικιωμένος Οθωμανός με φέσι στο κεφάλι και μπαστούνι. Η όλη σκηνή διαδραματίζεται με φόντο το μητροπολιτικό μέγαρο της πόλης. Στην κορυφή του ψηφιδωτού αναγράφονται με μπλε ψηφίδες τα λόγια:

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩCΗ ΤΗC ΦΛΩΡΙΝΑC 1912

Το ψηφιδωτό στηρίζεται σε μαρμάρινη βάση στην πρόσοψη του οποίου υπάρχει ανάγλυφο το αστέρι της Βεργίνας. Στα πλαϊνά του βάθρου είναι χαραγμένα τα παρακάτω λόγια:

ΕΠΟΙΗΘΗ
ΑΡΧΙΕΡΑΤΕΥΟΝΤΟC
ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
ΦΛΩΡΙΝΗC, ΠΡΕCΠΩΝ
& ΕΟΡΔΑΙΑC
κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ ΤΟΥ Α΄
ΔΑΠΑΝΑΙC ΤΗC
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗC
ΕΝΟΤΗΤΟC ΦΛΩΡΙΝΗC
ΕΝ ΕΤΕΙ CΩΤΗΡΙΩ
ΑΠΟ ΧΡΙCΤΟΥ 2012

Χορηγός του έργου υπήρξε όπως βλέπουμε η περιφερειακή ενότητα της Φλώρινας. Το ψηφιδωτό δεν κατασκεύασε μεμονωμένος καλλιτέχνης αλλά οι καλόγριες της Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μάκρης Αλεξανδρούπολης (Παναγία του Έβρου). Τα αποκαλυπτήρια του έργου πραγματοποιήθηκαν στις 8 Νοεμβρίου του 2012.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.