Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Η προτομή του καπετάν Κώττα στη Φλώρινα

Η προτομή του Μακεδονομάχου καπετάν - Κώττα βρίσκεται στο πάρκο μπροστά από το κτίριο της Νομαρχίας στην πόλη της Φλώρινας. Πρόκειται για μια ορειχάλκινη προτομή η οποία εδράζεται πάνω σε βάθρο. Ο Κώττας αναπαρίσταται με φαλάκρα στο εμπρόσθιο μέρος της κεφαλής και πυκνό μούσι. Φοράει τη στολή του Μακεδονομάχου. Στην πρόσοψη του έργου αναγράφονται τα λόγια:

ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΠΙΣΤΟΙ
ΕΓΓΟΝΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
ΕΜΕΝΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΚΩΤΟΝΕΤΕ
ΑΛΛΑ ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΜΟΥ
ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΜΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ 
ΝΑ ΚΑΤΣΕΙ ΣΤΟ ΠΟΔΑΡΙ ΜΟΥ
ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 1905

Τούτα υποτίθεται πως είναι τα λόγια τα οποία είπε ο Κώττας πριν την εκτέλεση του από τους Οθωμανούς στο Μοναστήρι. Και λέγω υποτίθεται διότι καμιά πηγή δεν μας τα παραδίδει. Στα πλαϊνά του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ
"ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΩΤΤΑΣ"
ΝΟΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΕΤΟΣ 2001

Πάνω στην προτομή εντοπίζουμε εγχάρακτα τα λόγια:

Κ. ΧΥΤΗΡΙΟ
Μ. ΓΑΒΑΛΑ

Η προτομή κόστισε 2,5 εκατομμύρια δραχμές. Το κονδύλι καλύφθηκε από χορηγία του Πολιτιστικού Συλλόγου "Καπετάν Κώττας" και από κονδύλι της Νομαρχίας Φλώρινας. Τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν στις 14 Οκτωβρίου του 2001.

Δημιουργός της προτομής είναι ο Φλωρινιώτης γλύπτης Νικόλαος Δογούλης. Η χύτευση του έργου πραγματοποιήθηκε στα χυτήρια Γαβαλά.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Ο πληθυσμός των αγαλμάτων, η περίπτωση της Φλώρινας, Αντρέας Ανδρέου - Ιφιγένεια Βαμβακίδου, Εκδοτικός Οίκος Αντ. Σταμούλη, Θεσσαλονίκη, 2006

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.