Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Η προτομή του Κωνσταντίνου Κανάρη στη Φλώρινα

Στον περίβολο του κτηρίου της Νομαρχίας Φλώρινας βρίσκεται η προτομή του αγωνιστή του 1821 Κωνσταντίνου Κανάρη. Είναι ένα από τα ελάχιστα γλυπτά της πόλης το οποίο δεν έχει άμεση σχέση με την ιστορίας. 

Αποτελεί δωρεά του Πολεμικού Ναυτικού προς τον Δήμο της Φλώρινας. Από της 28 Ιουνίου μέχρι της 5 Ιουλίου του 1998 πραγματοποιήθηκε στη Φλώρινα η "Ναυτική Εβδομάδα". Στα πλαίσια των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε και η τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής από τον αρχηγό του ΓΕΝ Νάυαρχο Ιωαννίδη στις 4 Ιουλίου του 1998.

Η προτομή κατασκευάστηκε στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας με δαπάνη του Ναυτικού. Ο Κανάρης αναπαρίσταται με ναυτική στολή, μουστάκι και μαντήλι στο λαιμό. Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφονται τα λόγια:

ΝΑΥΑΡΧΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΑΡΗΣ
1793 - 1877

Στα πλαϊνά του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΣΕ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΤΗΣ
ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ 1998

Μπροστά από την προτομή υπάρχει τοποθετημένη μια άγκυρα.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Ο πληθυσμός των αγαλμάτων, η περίπτωση της Φλώρινας, Αντρέας Ανδρέου - Ιφιγένεια Βαμβακίδου, Εκδοτικός Οίκος Αντ. Σταμούλη, Θεσσαλονίκη, 2006

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.