Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Η προτομή του Δημήτρη Μακρή στην Φλώρινα

Στον υποψιασμένο κάτοικο ή επισκέπτη της πόλης της Φλώρινας προξενεί απορία και προβληματισμό η ύπαρξη ορειχάλκινης προτομής του Δημήτριου Μακρή απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης και λίγα μέτρα πιο κάτω από τον σιδηροδρομικό σταθμό.

Ο Μακρής υπήρξε υπουργός της ΕΡΕ κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1950. Η γυναίκα του υπήρξε κατά την διάρκεια της Κατοχής γραμματέας του ανώτερου Γερμανού αξιωματικού Μαξ Μέρτεν (ο οποίος δικάστηκε και καταδικάστηκε ως εγκληματίας πολέμου με την κατηγορία της εξόντωσης των Εβραίων της Θεσ/νίκης) ενώ ο ίδιος ο Γερμανός δήλωσε πως το ζεύγος Μακρή υπήρξε βασικός πληροφοριοδότης των Γερμανικών δυνάμεων Κατοχής.

Για το σκάνδαλο Μέρντεν σας παραπέμπω στους σύγχρονους ιστορικούς. Η προτομή του Μακρή είναι κατασκευασμένη από ορείχαλκο. Στην πρόσοψη του βάθρου πάνω σε εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα αναγράφονται τα λόγια:

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Κ. ΜΑΚΡΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ
1956 - 1963

Πιο κάτω, επίσης σε εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα:

ΠΑΝΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΑΝΤ' ΑΓΡΥΠΝΑ
ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΟΥ
ΔΙΟΝ. ΣΟΛΩΜΟΣ

Είναι τουλάχιστον κατάπτυστη η χρησιμοποίηση μέρους του έργου του τεράστιου Σολωμού για να λειτουργήσει ως επίγραμμα στην προτομή ενός ανθρώπου το παρελθόν του οποίου σκιάζουν δωσιλογικές υπόνοιες.

Δημιουργός του έργου υπήρξε ο γλύπτης Ιωάννης Αντωνιάδης από το Κρατερό της Φλώρινας. Τα αποκαλυπτήρια της πραγματοποιήθηκαν το 1993.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Ο πληθυσμός των αγαλμάτων, η περίπτωση της Φλώρινας, Αντρέας Ανδρέου - Ιφιγένεια Βαμβακίδου, Εκδοτικός Οίκος Αντ. Σταμούλη, Θεσσαλονίκη, 2006

1 σχόλιο:

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.