Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Το γλυπτό "Οι Επτά Ήρωες" στη Φλώρινα

Στον προαύλιο χώρο του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου "Ο Αριστοτέλης" στην πόλης της Φλώρινας βρίσκεται το μνημείο προς τιμήν των επτά νέων οι οποίοι κατά την διάρκεια της κατοχής εκτελέσθηκαν από τα βουλγάρικα στρατεύματα. Οι Ανδρέου και Βαμβακίδου αναφέρουν πως οι νέοι συνελήφθησαν στην Φλώρινα και οδηγήθηκαν σε γιουγκοσλαβικό έδαφος (το οποίο βρισκόταν υπό βουλγάρικη δικαιοδοσία) όπου και εκτελέστηκαν. Τα οστά του επέστρεψαν στην πόλη της Φλώρινας στις 15 Ιανουαρίου του 1978.

Το μνημείο που στήθηκε για να θυμίζει τη θυσία τους ολοκληρώθηκε το 1990. Δημιουργός του υπήρξε ο αρχιτέκτονας Τηλέμαχος Ρόμπης. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποίησε άμμο από λατομείο, ψηφίδες ασβέστη, μάρμαρο και ορείχαλκο για να φτιάξει μια σύνθεση η οποία έχει τη μορφή ορθογώνιας στήλης. το μέγεθος της στήλης είναι έξω από το μέτρο και αυτή η υπερβολή είναι το αδύνατο σημείο του μνημείου. Πάνω στην στήλη και δίπλα από τα επτά ανάγλυφα πρόσωπα αφαιρετικής τεχνοτροπίας υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφονται τα παρακάτω:

ΝΕΟΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΟΙ
ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ
ΕΠΛΗΡΩΣΑΝ ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ
ΠΟΘΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

ΓΑΖΙΝΟΣ ΔΗΜ. ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΛΟΥΚΙΔΗΣ ΠΑΝΤ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΜΑΡΚΟΥ ΛΑΖ. ΠΕΤΡΟΣ
ΣΕΧΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΗΛ. ΛΑΣΚΑΡΗΣ
ΤΑΝΟΣ ΠΕΡ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΧΑΤΖΗΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΔΙΟΝ. ΣΥΜΕΩΝ

Μπροστά από το έργο, στηριγμένη πάνω σε πέτρα υπάρχει έτερη στήλη στην κορυφή της οποίας είναι χαραγμένος ένας σταυρός και από κάτω ακολουθούν τα λόγια:

Κλέος προσάγον και δόξαν πατρίδος
παίδων τεθνεώτων σήμα τόδε.
Ελλήνων αθανάτων ζηλούντων ελευθερία
τιμήν οις προσήκει, δος ω ξένε

Παίδες Αριστοτελικοί
Φλωρινιώτες Μακεδόνες Έλληνες
Εδολοφονήθησαν από τα Βουλγαρικά
στρατεύματα κατοχής
στις 17 Ιανουαρίου 1944

Γαζίνος Δημ. Κωνσταντίνος Ετών 20
Λουκίδης Πετρ. Γεώργιος Ετών 19
Μάρκου Λαζ. Πέτρος Ετών 20
Σεχίδης Χαρ. Γεώργιος Ετών 20
Στεφανίδης Ηλ. Λάσκαρης Ετών 20
Τάνος Περ. Δημητριςος Ετών 19
Χατζηπροδρόμου Διον. Συμεών Ετών 19

Όπως βλέπουμε υπάρχει λάθος στο όνομα του Τάνου Δημήτριου. Στο πάνω μέρος της στήλης υπάρχουν τοποθετημένα επτά δόρατα, ένα για κάθε πεσόντα νέο. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Ο πληθυσμός των αγαλμάτων, η περίπτωση της Φλώρινας, Αντρέας Ανδρέου - Ιφιγένεια Βαμβακίδου, Εκδοτικός Οίκος Αντ. Σταμούλη, Θεσσαλονίκη, 2006

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.