Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Η προτομή του Πέτρου Χρήστου στη Φλώρινα

Ο Πέτρος Χρήστου υπήρξε Μακεδονομάχος με καταγωγή από το Μοναστήρι. Συμμετείχε στο αντάρτικο σώμα του Ιωάννη Καραβίτη. Είχε πολλά ψευδώνυμα και λειτουργούσε κυρίως ως μεταφραστής λόγω της ευρείας μόρφωσης του. Κατά την διάρκεια του Αγώνα συνελήφθη από τις Οθωμανικές αρχές και εκτελέστηκε με απαγχονισμό στο Μοναστήρι το 1908.

Η προτομή του βρίσκεται στην πόλη της Φλώρινας πάνω σε νησίδα στη διασταύρωση των οδών Σαρανταπόρου και Καστρισιανάκη. Δημιουργός του ορειχάλκινου έργου υπήρξε ο γλύπτης Πέτρος Μωραΐτης ενώ τα αποκαλυπτήρια του πραγματοποιήθηκαν στις 26 Αυγούστου του 1962. 

Ο Χρήστου αποδίδεται σε νεαρή ηλικία με τη στολή του Μακεδονομάχου. Είναι αμούστακος, με παχιά φρύδια και κοντό μαλλί. Πάνω στην προτομή είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΝ 
ΧΥΤΗΡΙΟΝ Γ.Ε.Σ.

Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφονται τα λόγια:

ΠΕΤΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ
ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ
ΕΚ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Ο πληθυσμός των αγαλμάτων, η περίπτωση της Φλώρινας, Αντρέας Ανδρέου - Ιφιγένεια Βαμβακίδου, Εκδοτικός Οίκος Αντ. Σταμούλη, Θεσσαλονίκη, 2006

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.