Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Ο ανδριάντας του "Ορθόδοξου Ρασοφόρου" στην Φλώρινα

Στον περίβολο του μητροπολιτικού μεγάρου της Φλώρινας (βρίσκεται στην παραποτάμια περιοχή της πόλης) υπάρχει ο ανδριάντας του "Ορθόδοξου Ρασοφόρου". Τούτο το έργο βρισκόταν τοποθετημένο πάνω σε βάθρο όπως διαβάζω στο έργο των Ανδρέου και Βαμβακίδου. Ωστόσο, όταν επισκέφτηκα την Φλώρινα πριν μερικούς μήνες το γλυπτό βρισκόταν παρατημένο στη δεξιά πλευρά του Μεγάρου ενώ το βάθρο δεν φαινόταν πουθενά. 

Στο πρόσωπο του Ορθόδοξου Ρασοφόρου τιμώνται όλοι οι ορθόδοξοι κληρικοί οι οποίοι αγωνίστηκαν κατά την διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα. Το έργο άρχισε να δουλεύει σε ορείχαλκο το 1997 η γλύπτρια Αλίκη Χατζή την πρόλαβε όμως ο θάνατος κι έτσι το ολοκλήρωσε ο γλύπτης Αχιλλέας Βασιλείου. Γι' αυτό και πάνω στη βάση του γλυπτού είναι χαραγμένες δυο υπογραφές:

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑΣ
ΧΑΤΖΗ ΑΛΙΚΗ

Ο ανδριάντας αναπαριστά έναν ορθόδοξο χριστιανό ντυμένο με τα ανάλογα ρούχα να κρατά στο αριστερό του χέρι το ευαγγέλιο και το δεξί του χέρι να είναι υψωμένο σε στάση κηρύγματος. Τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν στις 4 Ιουλίου 1999.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Ο πληθυσμός των αγαλμάτων, η περίπτωση της Φλώρινας, Αντρέας Ανδρέου - Ιφιγένεια Βαμβακίδου, Εκδοτικός Οίκος Αντ. Σταμούλη, Θεσσαλονίκη, 2006

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.