Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Η προτομή του Ίωνα Δραγούμη στη Φλώρινα

Η προτομή του Ίωνα Δραγούμη βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας - πρώην Ομόνοιας και νυν πλατεία Γεώργιου Μόδη -. Η μορφή του Ίωνα Δραγούμη λαξεύτηκε το έτος 1995 από τον γλύπτη Νικόλαο Δογούλη. Τούτο το έργο δημιουργήθηκε μαζί με την προτομή του Γεώργιου Μόδη ύστερα από παραγγελία του Συλλόγου Μοναστηριωτών "Η Ελπίς". Τα έργα ήταν έτοιμα το 1995 η άρνηση όμως του τότε δημοτικού συμβουλίου είχε ως αποτέλεσμα να παραμείνουν στα γραφεία του συλλόγου Μοναστηριωτών μέχρι το έτος 2012. Τότε, στις 25 του Μάρτη αμέσως μετά την παρέλαση πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια και των δύο προτομών. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο γλύπτης έλαβε πληρωμή μόνο για μία από τις δύο προτομές. Την έτερη τη φιλοτέχνησε δωρεάν.

Η προτομή του Δραγούμη είναι φτιαγμένη από ορείχαλκο. Το πρόσωπο απεικονίζεται σε νεαρή ηλικία με χαρακτηριστικό μουστάκι και πυκνά, φουντωτά μαλλιά. Φοράει σακάκι, πουκάμισο και γραβάτα. Στα πλαϊνά της προτομής είναι χαραγμένη η υπογραφή του γλύπτη:

Ν. ΔΟΓΟΥΛΗΣ

Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφονται τα λόγια:

ΊΩΝ ΣΤΕΦ. ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
1878 - 1920

Ο ΕΘΝΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΥΣ - ΛΟΓΟΤΕΧΝΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία

1 σχόλιο:

  1. Άρθρο του Θεόδωρου Χατζηγώγου στις 29 Ιουλίου 2007, στην εφημερίδα «ΑΛΦΑ ΕΝΑ»
    Τίτλος άρθρου: *Είναι ξεφτίλα να λέμε ότι ο Ίων Δραγούμης υπήρξε ο «Πατέρας του Ελληνικού Εθνικισμού» όταν οι Τούρκοι έχουν έναν Μουσταφά Kεμάλ*

    Διαβάστε και κατεβάστε το άρθρο: https://4.bp.blogspot.com/-tJJB4K_gHDQ/V63E2qvpvBI/AAAAAAAAEKI/Etp6jJrtNecW65pqCmNuMIN2G4ZwTnvWwCLcB/s1600/12.jpg


    http://panusis.blogspot.com/2020/07/blog-post_2.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.