Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Η προτομή του Ελευθέριου Βενιζέλου στη Φλώρινα

Η προτομή του Ελευθέριου Βενιζέλου βρίσκεται στην είσοδο της Φλώρινας όπως ερχόμαστε από τα ανατολικά της πόλης. Είναι τοποθετημένη σε μικρό πάρκο που σχηματίζεται ως νησίδα στον πρώτο κυκλικό κόμβο της επαρχιακής οδού που συνδέει την πόλη με την ανατολή.

Δημιουργός της προτομής είναι ο γλύπτης Χρήστος Τσώτσος. Τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν στις 11 Νοεμβρίου του 2012 με αφορμή τα 100 χρόνια από την ένωση της Φλώρινας με την Ελλάδα στην οποία ο Κρητικός πολιτικός έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Το έργο δώρισε ο γλύπτης και το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στην Ένωση Κρητών Νομού Φλώρινας η οποία με τη σειρά της αποφάσισε να το δωρίσει στο Δήμο. Κύριος ομιλητής κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων ήταν ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γεώργιος Μαρινάκης.

Η προτομή είναι μικρού μεγέθους. Ο Βενιζέλος απεικονίζεται με όλα τα κλασσικά χαρακτηριστικά του: φαλάκρα, γυαλιά μυωπίας, μουστάκι και μούσι στο σαγόνια. Κατά μήκος του πλαϊνού τμήματος της προτομής είναι χαραγμένη η υπογραφή του γλύπτη:

ΤΣΩΤΣΟΣ Χ.

Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
1864 - 1936
Πρωθυπουργός - Δημιουργός
της νεότερης Ελλάδας

"Ο πολιτικός ανήρ
οφείλει να λέγη πάντοτε
τήν αλήθειαν και πρός τα
άνω και προς τα κάτω"

Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος

Στην δεξιά πλευρά του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΕΝΩΣΗ ΚΡΗΤΩΝ
Ν. ΦΛΩΡΙΝΑΣ
11-11-2012

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  1. Φλώροι Εικαστικοί, Σήμερα τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ελ. Βενιζέλου που φιλοτεχνήθηκε από το γλύπτη Χρήστο Τσώτσο, 11.11.2012
  2. Νέα Φλώρινα, Αποκαλυπτήρια προτομής του Ελ. Βενιζέλου στη Φλώρινα, 12.11.2012 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.