Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Η προτομή του Λάκη Πύρζα στη Φλώρινα

Στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας βρίσκεται η προτομή του Μακεδονομάχου Λάκη (εκ του Νικολάκη) Πύρζα. Ο Πύρζας έδρασε στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας στο πλευρό τόσο του Κώττα όσο και του Παύλου Μελά. Μάλιστα, βρισκόταν μαζί με τον ένδοξο Μακεδονομάχο την ημέρα που δολοφονήθηκε σε σπίτι στη Στάτιστα της Καστοριάς. 

Το έργο είναι κατασκευασμένο από μάρμαρο. Τα αποκαλυπτήρια του πραγματοποιήθηκαν στις 24 Σεπτεμβρίου του 1961. Κόστισε 35.000 δραχμές και χορηγός του υπήρξε η Ερανική Επιτροπή Ανεγέρσεως Προτομών και Ανδριάντων Ν. Φλώρινας. Κατασκευάστηκε από τον γλύπτη Κωνσταντίνο Κοντογιάννη.

Είναι το πρώτο έργο του Κοντογιάννη - και μοναδικό μέχρι στιγμής - που συναντώ στον δρόμο μου. Οι Ανδρέου - Βαμβακίδου μας παραθέτουν ένα σύντομο βιογραφικό στο οποίο αναφέρεται πως ο Κοντογιάννης γεννήθηκε στον Αλμυρό έζησε όμως τα δημιουργικότερα καλλιτεχνικά του χρόνια στη Φλώρινα. Δεν γίνεται όμως αναφορά για κάποιο άλλο γλυπτό του σε δημόσιο χώρο.

Ο Πύρζας αναπαρίσταται φορώντας την κλασσική στολή του Μακεδονομάχου. Έχει παχύ μουστάκι και βλέμμα ευθυτενές. Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφονται τα λόγια:

ΛΑΚΗΣ ΠΥΡΖΑΣ
ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ

Το έργο είναι ανυπόγραφο.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Ο πληθυσμός των αγαλμάτων, η περίπτωση της Φλώρινας, Αντρέας Ανδρέου - Ιφιγένεια Βαμβακίδου, Εκδοτικός Οίκος Αντ. Σταμούλη, Θεσσαλονίκη, 2006

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.