Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Η προτομή του Στέφανου Γρηγορίου στη Φλώρινα

Ο Στέφανος Γρηγορίου γεννήθηκε στο Μοναστήρι. Κατά την διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα έδρασε στην περιοχή της γενέτειρας του αλλά και της Φλώρινας έχοντας την επωνυμία "Καπετάν Στέφος". Δολοφονήθηκε το 1943 από τον ΕΛΑΣ.

Η προτομή του βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Σαρανταπόρου και Παύλου Μελά πάνω στη διαχωριστική νησίδα, στην πόλη της Φλώρινας. Η ορειχάλκινη μορφή αποδίδεται από τον γλύπτη Πέτρο Μωραΐτη με τη στολή του Μακεδονομάχου και  λεπτεπίλεπτο μουστάκι. Στην πρόσοψη του βάθρου πάνω σε εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα αναγράφονται τα λόγια:

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ

Πάνω στην προτομή υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη:

Π. ΜΩΡΑΪΤΗ

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής πραγματοποιήθηκαν στις 27 Αυγούστου του 1960. Χρηματοδοτήθηκε μέσω εράνου που διεξήχθη από την Χωροφυλακή και την Επιτροπή Δημοτικών Σχολείων Ελλάδας.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Ο πληθυσμός των αγαλμάτων, η περίπτωση της Φλώρινας, Αντρέας Ανδρέου - Ιφιγένεια Βαμβακίδου, Εκδοτικός Οίκος Αντ. Σταμούλη, Θεσσαλονίκη, 2006

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.