Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Το γλυπτό "Η Ελλάς στεφανώνει στρατιώτη" στη Φλώρινα

Στην πλατεία Ηρώων της Φλώρινας υπάρχει από το έτος 1965 το μαρμάρινο ανάγλυφο το οποίο κατασκεύασε ο γλύπτης Νικόλαος Δογούλης καιφέρει την ονομασία "Η Ελλάς στεφανώνει στρατιώτη". Μέχρι πρότινος πίστευα ότι ήταν κάποιο μνημείο πεσόντων από το οποίο είχαν αφαιρεθεί οι επιγραφές με τα ονόματα. Ψάχνοντας όμως στη βιβλιογραφία έμαθα πως πρόκειται για ανεξάρτητο έργο το οποίο δεν αναφέρεται σε κάποιους συγκεκριμένους πολεμιστές.

Ουσιαστικά πρόκειται για ανάγλυφη στήλη η οποία θυμίζει επιτύμβιες στήλες σε νεκροταφεία. Απεικονίζονται δυο μορφές οι οποίες δίνουν τα χέρια: μια γυναικεία μορφή η οποία κρατάει στο έτερο της χέρι ένα στεφάνι (προφανώς είναι η Ελλάδα) και μια αντρική μορφή η οποία φέρει στρατιωτική στολή και κράνος νεοελληνικού τύπου. Πάνω από τις ανάγλυφες μορφές και κατά μήκος του αετώματος αναγράφονται τα λόγια:

Η ΕΛΛΑΣ ΣΤΕΦΑΝΩΝΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ

Πάνω από αυτά τα λόγια είναι χαραγμένος ένας χριστιανικός σταυρός.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Ο πληθυσμός των αγαλμάτων, η περίπτωση της Φλώρινας, Αντρέας Ανδρέου - Ιφιγένεια Βαμβακίδου, Εκδοτικός Οίκος Αντ. Σταμούλη, Θεσσαλονίκη, 2006

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.