Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Το μνημείο του Ηπειρώτη Μάστορα στα Ιωάννινα

Στην διασταύρωση των οδών στρατηγού Καλλάρη και Αβέρωφ στην πόλη των Ιωαννίνων βρίσκεται τοποθετημένο το μνημείο προς τιμήν και μνημοσύνη του Ηπειρώτη Μάστορα. Είναι αλήθεια ότι οι Ηπειρώτες υπήρξαν διαχρονικά αλλά ειδικότερα κατά την διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα οι σημαντικότεροι χτίστες του ελληνικού χώρου. Μάλιστα, ένα σύμπλεγμα χωριών βορείως των Ιωαννίνων και πέριξ της Κόνιτσας φέρει ακόμα και στις μέρες μου την ονομασία "Μαστοροχώρια". Ο Πύργος, η Πυρσόγιαννη, η Βούρμπιανη κι άλλα χωριά της περιοχής γέννησαν χτίστες που επεξεργάζονταν με υπέροχο τρόπο την πέτρα - το κύριο υλικό δόμησης στην Ήπειρο.

Προς τιμήν τους λοιπόν στέκει αυτό το μνημείο στην πρωτεύουσα της Ηπείρου. Πρόκειται για μια δημιουργία του Ηπειρώτη γλύπτη Κυριάκου Ρόκου. Η σύνθεση αποτελείται από μια μεταλλική πλάκα εντοιχισμένη πάνω σε πέτρινη στήλη. Μέσα στην πλάκα διακρίνεται ανάγλυφα ένα πλήθος μορφών και χεριών: είναι τα χέρια των μαστόρων που μετέτρεψαν την Ήπειρο σε πέτρινο καλαίσθητο βράχο. Κυρίαρχο σημείο πάνω στο μεταλλικό ανάγλυφο είναι ένα κλειδί. Τούτο το κλειδί ανοίγει τις πόρτες των σπιτιών, των αρχοντικών, των ορθόδοξων ναών, των καμπαναριών που έχτισαν τούτοι οι μάστορες.

Κάτω από το ανάγλυφο υπάρχει εντοιχισμένη μεταλλική πλάκα στην οποία αναγράφονται τα λόγια:

Άγνωστε Μάστορα Ηπειρώτη
Οι μούσες σε κοιτάξανε και πήρες
άνοιξες θησαυρούς με το κλειδί
να χτίσεις, να στεριώσεις με την πέτρα
ιδανικά, αγώνες, προκοπή
Ν. Μόλιας

Βλέπουμε λοιπόν ότι ο γλύπτης όταν δημιουργούσε το ανάγλυφο είχε στο νου του το επίγραμμα του Ν. Μόλια γι' αυτό και δημιούργησε το κλειδί. 

Στο κάτω μέρος του ανάγλυφου εντοπίζουμε την υπογραφή του γλύπτη ο οποίος υπογράφει χρησιμοποιώντας τον αγγλικό χαρακτήρα R:

ΡΟΚΟΣ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Ιωαννίνων Γλυπτοθήκη, Παπασταύρος Αναστάσιος, Εκδόσεις Apeirotan, Ιωάννινα, 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.