Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Το μνημείο της εθνικής αντίστασης στα Ιωάννινα

Στον περίβολο του Πνευματικού Κέντρου της πόλης των Ιωαννίνων βρίσκεται τοποθετημένο το μνημείο της Εθνικής αντίστασης. Πρόκειται για μια δημιουργία της γλύπτριας Ευδοκίας Παπαγεωργίου. Κατασκευάστηκε και τοποθετήθηκε το έτος 1996.

Το μνημείο αποτελείται από δυο στοιχεία: ένα μεταλλικό γλυπτό και ένα ψηφιδωτό το οποίο βρίσκεται περιμετρικά του γλυπτού. Χρησιμοποιώντας λοιπόν μέταλλο, η Ευδοκία Παπαγεωργίου με αφαιρετικό τρόπο κατασκεύασε δυο ανθρώπινες φιγούρες. Ανάμεσα τους υπάρχουν τρία αρχαιοελληνικά δόρατα. Κι εδώ λοιπόν βλέπουμε την σύνδεση της νεοελληνικής ιστορίας με το αρχαιοελληνικό κλέος. Το ερώτημα που τίθεται και το οποίο με απασχόλησε όταν πρωτοείδα το γλυπτό είναι γιατί ενώ οι φιγούρες είναι δυο, οι λόγχες είναι τρεις. Θα μπορούσα να δώσω την εξής ερμηνεία, ποιητική αδεία βεβαίως: οι δυο φιγούρες ίσως συμβολίζουν τις δυο μεγάλες αντιστασιακές οργανώσεις (ΕΛΑΣ - ΕΔΕΣ) ενώ οι λόγχες προορίζονται για καθέναν από τους τρεις κατακτητές του 1941 - 44: Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους. Ίσως.

Το ψηφιδωτό όπως προανέφερα βρίσκεται στο έδαφος περιμετρικά του γλυπτού. Είναι φτιαγμένο από μάρμαρο και πέτρα. Αφαιρετικά σχηματοποιούνται πόλεις κι ένας ήλιο. Σε κάποιο σημείο οι ψηφίδες σχηματίζουν τα λόγια:

ΜΝΗΜΕΊΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ 1941 - 44

Στη βάση του γλυπτού είναι χαραγμένο το όνομα της γλύπτριας και το έτος κατασκευής:

ΕΥΔΟΚΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
1996

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.