Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Η προτομή του Παναγιώτη Αραβαντινού στα Ιωάννινα

Ο Παναγιώτης Αραβαντινός υπήρξε ιστοριογράφος με κύριο θέμα μελέτης την ιστορία της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου. Γεννήθηκε στην Πάργα, σπούδασε στην Ιόνιο Ακαδημία της Κέρκυρας και στη Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων της οποίας μετέπειτα υπήρξε διευθυντής. Το σημαντικότερο του έργο υπήρξε η "Χρονογραφία της Ηπείρου". Πέθανε στα Γιάννενα το 1870. 

Η προτομή του βρίσκεται στο πάρκο Λιθαρίτσια των Ιωαννίνων. Είναι κατασκευασμένη από μάρμαρο και δημιουργός της υπήρξε ο γλύπτης Νίκος Γεωργαντής. Ο Αραβαντινός αποδίδεται σοβαρός, σχεδόν ψυχρός. Έχει παχύ μουστάκι και μαλλιά πυκνά τα οποία καλύπτουν τα αυτιά του. Στο κεφάλι φοράει φέσι. Στην πρόσοψη του βάθρου υπάρχει εντοιχισμένη μεταλλική πλάκα στην οποία αναγράφονται τα λόγια:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ
1809 - 1870
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ 
ΕΣΤΗΣΕΝ

Δεν κατάφερα να εντοπίσω την υπογραφή του γλύπτη πάνω στην προτομή. Ο Παπασταύρος δηλώνει ως έτος κατασκευής το 1940. Σίγουρα, κατασκευάστηκε πριν το 1947 έτος θανάτου του Γεωργαντή. Το έργο όμως στήθηκε με πρωτοβουλία της ΕΗΜ η οποία ιδρύθηκε το 1953. Στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΗΜ αναφέρεται ως ημερομηνία αποκαλυπτηρίων η 3 Ιουλίου του 1960. Δεν γνωρίζω την τύχη της προτομής από το διάστημα 1940 μέχρι 1960.

Σήμερα, βρίσκεσαι σε δεινή κατάσταση. Το μάρμαρο έχει διαβρωθεί από τον χρόνο και σίγουρα απαιτούνται εργασίες συντήρησης.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.