Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Η προτομή του αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα στα Ιωάννινα

Ο Σπυρίδων προτού αναλάβει τον τίτλο του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος υπήρξε μητροπολίτης Βελλάς και Κονίτσης. Από εκείνη την θέση πάλεψε για το ζήτημα της γειτονικής Βορείου Ηπείρου και υπήρξε μέλος της προσωρινής κυβέρνησης της περιοχής που δημιουργήθηκε το 1914. Ο Σπυρίδων υπήρξε επίσης ο ιδρυτής του ιεροδιδασκαλείου στη μονή Βελλάς το οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Στην πόλη των Ιωαννίνων υπάρχουν δυο προτομές του ορθόδοξου ιεράρχη. Η πρώτη από αυτές βρίσκεται στον περίβολο της νέας Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Πρόκειται για μια μαρμάρινη κατασκευή, δημιούργημα του γλύπτη Νικόλα. Κατασκευάστηκε το έτος 1961. Ο Σπυρίδων αποδίδεται με το στερεοτυπικό πρότυπο του ιεράρχη. Έχει πυκνά μούσια και κάλυμμα στο κεφάλι. Αξίζει να παρατηρήσει κανείς το γεγονός ότι στο λαιμό φέρει κρεμαστό τον δικέφαλο αετό με ανοιγμένα φτερά, σύμβολο της αυτόνομη Βορείου Ηπείρου. Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφονται τα λόγια:

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΙΩΑΝ
ΝΙΝΩ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
ΠΟΝΟΙΣ ΑΤΡΥΤΟΙΣ
ΑΝΗΓΕΡΘΗ Η ΣΧΟΛΗ
ΑΥΤΗ ΔΑΠΑΝΑΙΣ ΑΓΑ
ΘΟΕΡΓΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΑΙ
ΣΥΜΒΟΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ 
ΚΡΑΤΟΥΣ
1929 - 1938

Όπως βλέπουμε στο επίγραμμα της πρόσοψης τονίζεται η συμμετοχή του Σπυρίδωνα στην κατασκευή της νέας Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας επί της λεωφόρου Δωδώνης. Όπως προανέφερα, η προτομή βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της. Στα πλαϊνά εντοπίζουμε εγχάρακτη την υπογραφή του γλύπτη:

Νικόλας 
γλύπτης
1961

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Ιωαννίνων Γλυπτοθήκη, Αναστάσιος Παπασταύρος, Εκδόσεις Apeirotan, Ιωάννινα, 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.