Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Η προτομή του μητροπολίτη Αργυροκάστρου Παντελεήμονα στα Ιωάννινα

Ο μητροπολίτης Αργυροκάστρου Παντλεήμων είναι μια από τις μορφές της ορθόδοξης εκκλησίας που αγωνίστηκαν για το βορειοηπειρωτικό ζήτημα στις αρχές του περασμένου αιώνα. Βορειοηπειρώτης ο ίδιος (γεννήθηκε στην Κορυτσά το 1890) ορίστηκε μητροπολίτης Αργυροκάστρου το 1937 θέση που κράτησε μέχρι το 1941 όταν και αποχώρησε ο ελληνικός στρατός από την περιοχή. Μετά τη νίκη των συμμάχων, αγωνίσθηκε για την ένωση της Βορείου Ηπείρου με την Ελλάδα διοργανώνοντας μεταξύ άλλων και συλλαλητήριο στην Αθήνα. Πέθανε το 1969.

Η προτομή του βρίσκεται τοποθετημένη στο πάρκο Λιθαρίτσια των Ιωαννίνων πίσω από το κτίριο της Μεραρχίας. Είναι κατασκευασμένη από μάρμαρο. Κατασκευάστηκε το 1972 (τρία έτη μετά τον θάνατο του) από τον γλύπτη Κυριάκο Ρόκο. Ο Παντελεήμων αποδίδεται με ιερατική στολή. Έχει μικρό μούσι ενώ το κεφάλι του είναι στραμμένο προς τα πάνω δεξιά. Ο καλλιτέχνης φαντάστηκε το πρόσωπο σε μια στιγμή έπαρσης και ενθουσιασμού, δεν υπάρχει ωστόσο καμία ισορροπία στο κεφάλι. Αξίζει να σημειωθεί πως όταν φωτογράφισα την προτομή στις αρχές του 2013, το μάρμαρο είχε διαβρωθεί ενώ έλειπε και η χαρακτηριστική μεταλλική ταμπέλα που ο χορηγός του έργου (ΕΗΜ) είχε τοποθετήσει. Σχεδόν όλες οι προτομές του έχει τοποθετήσει η ΕΗΜ τόσο στο Άλσος των Ποιητών όσο και στο πάρκο Λιθαρίτσια βρίσκονται σε κακή κατάσταση είτε εξαιτίας του χρόνου είτε εξαιτίας των βανδαλισμών. Χρήζουν συντήρησης και προστασίας διότι αποτελούν κομμάτι της νεότερης ιστορίας του τόπου.

Κλείνω αυτή την παρένθεση για να καταγράψω και το τελευταίο στοιχείο του έργου που είναι η υπογραφή του γλύπτη:

ΡΟΚΟΣ 72

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.