Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Η προτομή του Ευλόγιου Κουρίλα στα Ιωάννινα

Ο Ευλόγιος Κουρίλας αποτελεί μια ακόμα μορφή της ορθόδοξης εκκλησίας η οποία συμμετείχε ενεργά στο βορειοηπειρωτικό ζήτημα. Υπήρξε και ο ίδιος Βορειοηπειρώτης μιας και γεννήθηκε σε ένα χωριό της περιοχής της Κορυτσάς. Το 1936 ορίστηκε επίσκοπος Κορυτσάς θέση την οποία εγκατέλειψε το 1939. Οι πολιτικές αλλαγές στην περιοχή μετά την το 1945 τον ανάγκασαν να διαμείνει μόνιμα στην Ελλάδα. Πέθανε το 1961 στη Στρατονίκη της Χαλκιδικής. Η βιβλιοθήκη του παραχωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων και είναι διαθέσιμη στο κοινό μέχρι τις μέρες μας. Είχα μάλιστα την τύχη να δω και να μελετήσω αρκετούς από αυτούς του τόμους.

Η μαρμάρινη προτομή του βρίσκεται στο πάρκο Λιθαρίτσια των Ιωαννίνων. Κατασκευάστηκε από τον γλύπτη Γιώργο Χουλιαρά το έτος 1978. Ο Κουρίλας αποδίδεται με βλέμμα σταθερό να κοιτάζει ευθεία μπροστά. Έχει πυκνό, μεγάλο μούσι ενώ φοράει την στολή του ορθόδοξου ιερέα. Πάνω στο βάθρο της πρόσοψης δεν αναγράφεται τίποτε (προφανώς και σε αυτό το έργο έχει αφαιρεθεί η μεταλλική ταμπέλα). Η προτομή αν και μόλις τριάντα ετών και κάτι, βρίσκεται σε κακή κατάσταση και χρήζει άμεσης συντήρησης.

Στα πλαϊνά της υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη και το έτος κατασκευής:

Γ. ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ
78

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.