Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Η προτομή του Ζώη Καπλάνη στα Ιωάννινα

Ο Ζώης Καπλάνης υπήρξε ένας από τους πολλούς Ηπειρώτες εθνικούς ευεργέτες. Η διαδρομή του δεν διαφέρει πολύ από εκείνη των υπόλοιπων Ηπειρωτών εθνικών ευεργετών. Γεννήθηκε στο χωριό Γραμμένο της περιοχής των Ιωαννίνων. Ασχολήθηκε με το εμπόριο επεκτείνοντας την δραστηριότητα του μέχρι το Βουκουρέστι και τη Μόσχα. Στην ρωσική πρωτεύουσα τον βρήκε ο θάνατος το 1806. Με δικές του δαπάνες οικοδομήθηκε η περίφημη Καπλάνειος Σχολή των Ιωαννίνων το κτίριο της οποίας σώζεται σε εξαιρετική κατάσταση μέχρι τις μέρες μου. 

Η ελληνική πολιτεία τίμησε τη μνήμη του στήνοντας την προτομή του στον περίβολο της νέας Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας στην πόλη των Ιωαννίνων. Το έργο κατασκευάστηκε από τον γλύπτη Κυριάκο Ρόκο το 1978. Ο δημιουργός χρησιμοποίησε για την κατασκευή το υλικό του ορείχαλκου. Όπως στις προτομές του μητροπολίτη Αργυροκάστρου Παντελεήμονα και του Γεώργιου Χατζή - Πελλερέν οι οποίες κατασκευάστηκαν κι αυτές στην δεκαετία του 1970 έτσι και σε αυτήν ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί την τεχνική του γυρτού, ελαφρώς σκυφτού κεφαλιού προσπαθώντας να προσδώσει κίνηση στο έργο. Το αποτέλεσμα σαφώς δεν τον δικαιώνει.

Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, ο Καπλάνης αποδίδεται με ευρωπαϊκή ενδυμασία και μικρό μουστάκι. Έχει μεγάλο μέτωπο και κοντά μαλλιά. Πάνω στην προτομή υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη:

ΡΟΚΟΣ 1978

Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΖΩΗΣ ΚΑΠΛΑΝΗΣ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Ιωαννίνων Γλυπτοθήκη, Παπασταύρος Αναστάσιος, Εκδόσεις Apeirotan, Ιωάννινα, 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.