Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Η προτομή του Σόλωνα Ζωγράφου στα Ιωάννινα

Στο πάρκο Κουραμπά των Ιωαννίνων επί της λεωφόρου Δωδώνης βρίσκονται τοποθετημένες οι προτομές του ζεύγους Σόλωνα και Έλενας Ζωγράφου. Υπήρξαν εθνικοί ευεργέτες με το κληροδότημα των οποίων κατασκευάστηκε ο Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας των Ιωαννίνων. Σε αυτό το κείμενο θα παρουσιάσω την προτομή του Σόλωνα Ζωγράφου.

Πρόκειται για ένα έργο κατασκευασμένο από ορείχαλκο. Ο Ζωγράφος αναπαρίσταται σε μέση ηλικία. Έχει φαλάκρα, έντονο μουστάκι και μούσι. Φοράει σακάκι, γιλέκο, πουκάμισο και γραβάτα. Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφονται τα λόγια:

ΣΟΛΩΝ 
ΖΩΓΡΑΦΟΣ

Η προτομή τοποθετήθηκε το 1986 και όπως μαρτυρεί η εγχάρακτη υπογραφή επάνω της, αποτελεί δημιουργία του γλύπτη Απόστολου Φανακίδη:

ΦΑΝΑΚΙΔΗΣ

Η προτομή βρισκόταν σε άθλια κατάσταση όταν την φωτογράφισα τον Γενάρη του 2013. Το βάθρο ήταν βαμμένο με σπρέι όπως βαμμένο με μπλε και κίτρινη μπογιά ήταν το μούσι και το μουστάκι του προσώπου.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Ιωαννίνων Γλυπτοθήκη, Παπασταύρος Αναστάσιος, Εκδόσεις Apeirotan, Ιωάννινα, 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.