Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Το μνημείο των Άγγλων πεσόντων στα Ιωάννινα

Ο φιλελληνισμός υπήρξε ένα φαινόμενο το οποίο ιστορικά ξεπέρασε τα στενά χρονικά πλαίσια της ελληνικής επανάστασης του 1821. Ο απόηχος της φτάνει μέχρι τους αγώνες αυτοδιάθεσης της Κρήτης και μετέπειτα της Κύπρου. Δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα φιλελλήνων που έδωσαν τη ζωή τους για την Ελλάδα είναι οι Άγγλοι Χάρυ και Νιούβολδ. Ο πρώτος έχασε τη ζωή του πολεμώντας στον ελληνοτουρικικό πόλεμο του 1897 ενώ ο δεύτερος έπεσε στο Μπιζάνι κατά την διάρκεια του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου. Στα πάρκο του Ωρολογίου στα Γιάννενα υπάρχει μνημείο το οποίο υπενθυμίζει την θυσία τους.

Πρόκειται για μια μαρμάρινη στήλη η οποία θυμίζει τις αντίστοιχες στήλες που υπάρχουν στα νεκροταφεία. Στην κορυφή της υπάρχει μαρμάρινη λήκυθος τυλιγμένη με μανδύα (για τη σημαία της ληκύθου έχω γράψει στο παρελθόν). Στην πρόσοψη της υπάρχει ανάγλυφος σταυρός τυλιγμένος με δάφνινο στεφάνι. Πάνω από τον σταυρό αναγράφονται τα λόγια:

Η ΗΠΕΙΡΟΣ
ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡ
ΑΥΤΗΣ
ΠΕΣΟΝΤΑΣ ΑΓΓΛΟΥΣ

Ακολουθούν κάτω από το σταυρό τα ονόματα των πεσόντων και το έτος θανάτου:

ΧΑΡΥ
+1897
ΝΙΟΥΒΟΛΔ
+1912

Στη βάση του γλυπτού αναγράφονται τα λόγια:

ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ
ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΑΣ

Το μνημείο στήθηκε το 1925. Δεν αναφέρεται πουθενά το όνομα του γλύπτη. Το έργο έχει πολλές ομοιότητες με το μνημείο πεσόντων του 1897 που βρίσκεται στο προαύλιο της Περίβλεπτου και κατασκευάστηκαν με εννέα έτη διαφορά οπότε εικάζω πως ο δημιουργός υπήρξε ίδιος και στις δυο περιπτώσεις.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Ιωαννίνων Γλυπτοθήκη, Παπασταύρος Αναστάσιος, Εκδόσεις Apeirotan, Ιωάννινα, 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.