Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Η προτομή του Γεώργιου Σταύρου στα Ιωάννινα

Ο Γεώργιος Σταύρου υπήρξε ιδρυτής και πρώτος διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1787. Δημιούργησε μεγάλη περιουσία κι όντας άτεκνος και άγαμος κληροδότησε μέρος αυτής στο ελληνικό Δημόσιο. Στις μέρες μου στην πόλη των Ιωαννίνων υπάρχουν δυο προτομές του: μια έξω από το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας κι άλλη μια έξω από το επονομαζόμενο "κτίριο του Γεωργίου Σταύρου" στο τέρμα της οδού Ανεξαρτησίας.

Σε αυτό το κείμενο θα ασχοληθώ με το έργο που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του κτιρίου του Γεωργίου Σταύρου. Τούτη η προτομή είναι ίσως το αρχαιότερο υπαίθριο γλυπτό της πόλης των Ιωαννίνων. Κατασκευάστηκε εκ του φυσικού (με τον Γεώργιο Σταύρο να ποζάρει στον καλλιτέχνη) από τον γλύπτη Ιωάννη Κόσσο το 1858. Το έργο είναι λιτό, απέριττο και προκαλεί τον θαυμασμό με την εξαιρετική αναπαράσταση των χαρακτηριστικών του Σταύρου. Ένα ακόμα σπουδαίο δημιούργημα ενός μεγάλου γλύπτη του 19ου αιώνα. Ο Σταύρου αποδίδεται σε μέση ηλικία με σπαστά μαλλιά. Στην πρόσοψη της προτομής αναγράφονται τα λόγια:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ 

Το έργο είναι τοποθετημένο πάνω σε ψηλό βάθρο μνημειακών διαστάσεων. Βρίσκεται σε κακή κατάσταση, ταλαιπωρημένο από τον χρόνο. Πρέπει να συντηρηθεί διότι αποτελεί κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του τόπου.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Ιωαννίνων Γλυπτοθήκη, Αναστάσιος Παπασταύρος, Εκδόσεις Apeirotan, Ιωάννινα, 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.