Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Η προτομή του Αλέξανδρου Πάλλη στα Ιωάννινα

Ο Αλέξανδρος Πάλλης υπήρξε μια χαρακτηριστική φιγούρα της Ηπείρου του 19ου αιώνα. Γεννημένος στο Πειραιά, σπούδασε φιλολογία ασχολήθηκε όμως κυρίως με το εμπόριο φτάνοντας μέχρι την Βομβάη των Ινδιών και το Λίβερπουλ της Αγγλίας. Φανατικός υπέρμαχος της δημοτικής γλώσσας, άφησε πίσω του συγγραφικό έργο σημαντικής αξίας. Η βιβλιοθήκη του δωρίστηκε από τον συνονόματο γιο του στη Ζωσιμαία βιβλιοθήκη των Ιωαννίνων.

Η προτομή του βρίσκεται τοποθετημένη στον εξωτερικό δρόμο περιμετρικά το κάστρου της και λίμνης, κοντά στην σπηλιά όπου δολοφονήθηκε ο Διονύσιος ο Φιλόσοφος.. Πρόκειται για μια μαρμάρινη προτομή, δημιουργία του γλύπτη Κώστα Δημητριάδη. Ο Πάλλης αναπαρίσταται με λιτό τρόπο έχοντας το κεφάλι του ελαφρώς στραμμένο προς τα αριστερά. Μερικές ζαρώσεις στο πρόσωπο του υποδεικνύουν την ηλικία του. Στο εμπρόσθιο μέρος της προτομής είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΑΛΕΞ. ΠΑΛΛΗΣ
1851 - 1935

Το έργο εδράζεται πάνω σε ψηλό πέτρινο βάθρο μνημειακών διαστάσεων. Τον Μάιο του 2011 συνέβη στην περιοχή τροχαίο ατύχημα. Όχημα, έπεσε πάνω στο βάθρο γκρεμίζοντας την προτομή προξενώντας της σημαντικές βλάβες. Την αποκατάσταση ανέλαβαν οι συντηρητές της Δημοτικής Πινακοθήκης και του Αρχαιολογικού Μουσείου των Ιωαννίνων. Το έργο επέστρεψε στη θέση του τον Ιούνιο του 2013. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύω απεικονίζουν το έργο μετά το ατύχημα και την αποκατάσταση του.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  1. Ιωαννίνων Γλυπτοθήκη, Αναστάσιος Παπασταύρος, Εκδόσεις Apeirotan, Ιωάννινα, 2009
  2. Καταστράφηκε ένα σημαντικό έργο, Ηπειρώτικος Αγών, 31.05.2011
  3. Πίσω στο βάθρο της η προτομή, Ηπειρώτικος Αγών, 20.06.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.