Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Η προτομή του Αναστάσιου Ζωσιμά στα Ιωάννινα

Οι αδελφοί Ζωσιμάδες γεννήθηκαν όλοι τους μεταξύ του 1750 και 1762. Γιαννιώτες στην καταγωγή, ασχολήθηκαν με το εμπόριο έχουν ως έδρα των επιχειρήσεων τους κυρίως της Ρωσία και την Ουκρανία. Όλοι τους έμειναν ανύπαντροι και με κοινή συμφωνία αποφάσισαν να διαθέσουν μέρος της περιουσίας τους στο ελληνικό έθνος. Μια από τις σημαντικότερες προσφορές τους ήταν η δημιουργία της Ζωσιμαίας Σχολής στην πόλη των Ιωαννίνων η οποία βεβαίως φέρει το όνομα τους.

Στην είσοδο της παλαιάς Ζωισμαίας Σχολής βρίσκεται τοποθετημένη η προτομή του Αναστάσιου Ζωσιμά. Πρόκειται για μια μαρμάρινη κατασκευή έργο του γλύπτη Νίκου Γεωργαντή. Τοποθετήθηκε το 1918 (ο Παπασταύρος αναφέρει το 1919 αλλά η επιγραφή στο βάθρο είναι ξεκάθαρη). Ο Ζωσιμάς αναπαρίσταται σε μέση ηλικία έχοντας ίσιο, πυκνό μαλλί και μουστάκι. Στην πρόσοψη της προτομής αναγράφονται τα λόγια:

ΑΝΑΣ. ΖΩΣΙΜΑΣ

Η προτομή εδράζεται πάνω σε ψηλή στήλη ύψους περίπου τριών μέτρων. Στην κορυφή της στήλης υπάρχει ανάγλυφος σταυρός και από κάτω ακολουθούν τα λόγια:

ΤΩΝ ΑΟΙΔΙΜΩΝ
ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ

Ακολουθεί ανάγλυφη φυτική διακόσμηση και έναν ανάγλυφο έξεργο βιβλίο. Παρακάτω, πάνω στο βάθρο είναι χαραγμένα τα λόγια:

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΤΟΙΣ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΙΣ ΜΕΓΑΛΟΙΣ ΕΥΕΡΓΑΙΤΑΙΣ
ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΕ ΚΑΙ ΕΘΝΟΥΣ
ΝΙΚΟΛΑΩ
ΙΩΑΝΝΗ ΘΕΟΔΟΣΙΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΩ
ΖΩΗ ΜΙΧΑΗΛ
ΤΕΤΙΜΗΜΕΝΟΙΣ ΤΕΚΝΟΙΣ
ΠΑΥΛΟΥ ΖΩΣΙΜΑ
ΑΙΔΙΟΥ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΕΝΕΚΕΝ
ΤΗΝΔΕ ΤΗΝ ΣΤΗΛΗΝ
ΕΙΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΝ ΙΕΡΟΝ ΑΝΕΘΕΤΟ

ΕΤΕΙ ΧΙΛΙΟΣΤΩ ΕΝΑΚΟΣΙΟΣΤΩ
ΕΚΤΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΤΩ

Όπως βλέπουμε, το έργο επέχει θέση μνημείου για όλη την οικογένεια των Ζωσιμάδων.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Ιωαννίνων Γλυπτοθήκη, Παπασταύρος Αναστάσιος, Εκδόσεις Apeirotan, Ιωάννινα, 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.