Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Το μνημείο του αγνώστου στρατιώτη στα Ιωάννινα

Στο πάρκο του Ωρολογίου είναι τοποθετημένο από το 1936 ένα από τα χαρακτηριστικότερα υπαίθρια γλυπτά της πόλης των Ιωαννίνων: το μνημείο προς τιμήν του αγνώστου στρατιώτη.

Πρόκειται για μια δημιουργία του γλύπτη Βάσου Φαληρέα. Όπως προανέφερα, τοποθετήθηκε το 1936 αρχικά στην πλατεία Πύρρου και μετέπειτα (το 1958) στη σημερινή του θέση. Πρόκειται για μια μαρμάρινη κατασκευή. Μια γυναικεία μορφή η οποία φοράει περικεφαλαία και μανδύα κρατάει στα χέρια της έναν νεκρό πολεμιστή. Η μορφή αναπαριστά την Δόξα ή την Ελλάδα. Τα πλαστικά όρια μεταξύ της γυναικείας μορφής και του νεκρού πολεμιστή είναι ασαφή: μέσω αυτής της γλυπτικής γλώσσας ο καλλιτέχνης υποδηλώνει την άρρηκτη σύνδεση μεταξύ του πολεμιστή και της Δόξας, του πολεμικού αγώνα και της Ελλάδας. Το βλέμμα της γυναίκας είναι στραμμένο προς τον ουρανό σε μια στάση που μεταφέρει την όλη σύνθεση από το επίγειο στο απόκοσμο και από το τώρα στην αιωνιότητα.

Κάτω από την σύνθεση αναγράφονται τα λόγια:

ΕΠΙ ΤΑΣ

Ο πολεμιστής είναι νεκρός και έχει επιστρέψει "πάνω στην ασπίδα του". Στη μορφή του τιμώνται όλοι οι ανώνυμοι, άγνωστοι στρατιώτες. Το μνημείο αναδύεται μέσα από ένα σύμπλεγμα ηπειρώτικων βράχων που καταδεικνύουν την στιβαρή θέληση των μαχόμενων αγωνιστών. Πάνω στα βράχια υπάρχουν τοποθετημένα κανόνια ενώ στα δεξιά του μνημείου υπάρχει μαρμάρινη λήκυθος με φυτική διακόσμηση και μανδύα.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Ιωαννίνων Γλυπτοθήκη, Παπασταύρος Αναστάσιος, Εκδόσεις Apeirotan, 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.