Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Η προτομή του Χρήστου Κατσάρη στα Ιωάννινα

Ο Χρήστος Κατσάρης ήταν αδερφός του Κωνσταντίνου Κατσάρη τον οποίο μελετήσαμε σε προηγούμενη ανάρτηση. Υπήρξε κι αυτός ευεργέτης κυρίως της ιδιαίτερης πατρίδας του. Παραχώρησε στο Δήμο Ιωαννιτών ένα κατάστημα στην οδό Κυδαθηναίων στην Πλάκα, ένα οικόπεδο στη λεωφόρο Κηφισίας καθώς και πενήντα εκατομμύρια δραχμές για την κατασκευή έργων. Κατασκεύασε επίσης ταπητουργείο και κοινοτικό κατάστημα στο Καλέντζι των Ιωαννίνων που ήταν ο τόπος καταγωγής του.

Η προτομή του βρίσκεται σε πάρκο της παραλίμνιας περιοχής που φέρει το όνομα του. Είναι ορειχάλκινη και κατασκευάστηκε το 1987 από τον γλύπτη Κώστα Καζάκο (όπως είδαμε, ο Καζάκος κατασκεύασε και την προτομή του αδερφού του εφτά έτη νωρίτερα). Ο Κατσάρης αποδίδεται με μάλλον άτυχο τρόπο μιας και οι αναλογίες του προσώπου του είναι κακές. Τα χείλη του μοιάζουν μεγάλα και το κάτω μέρος του προσώπου του παραμορφωμένο. Φοράει σακάκι, πουκάμισο και γραβάτα. Το κεφάλι του είναι στραμμένο ελαφρώς προς τα δεξιά. Έχει φαλάκρα και πυκνά φρύδια. Στην πρόσοψη του βάθρου υπάρχει εντοιχισμένη μεταλλική πλάκα στην οποία αναγράφονται τα λόγια:

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΑΡΗΣ

Τόσο το βάθρο όσο και η ίδια η προτομή βρισκόντουσαν σε άσχημη κατάσταση όταν επισκέφτηκα και φωτογράφισα το μνημείο τον Φλεβάρη του 2013. Κύριο μέσο βανδαλισμού υπήρξε το σπρέι μπογιάς με το οποίο οι βάνδαλοι μπογιάτισαν την προτομή αναγράφοντας το όνομα της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Ιωαννίνων Γλυπτοθήκη, Παπασταύρος Αναστάσιος, Εκδόσεις Apeirotan, Ιωάννινα, 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.